Egyptens president siktar på tredje period

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi bekräftar att han ställer upp i presidentvalet i december. Han väntas överlägset bli omvald till en tredje period.

Anhängare till Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi vid ett möte i Kairo på måndagen.

Anhängare till Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi vid ett möte i Kairo på måndagen.

Foto: Amr Nabil/AP/TT

Egypten2023-10-02 22:10

Det väntade tillkännagivandet gjordes inför en jublande folkmassa i den nya administrativa huvudstaden som byggts i öknen utanför Kairo.

Presidenten, vars säkerhetstjänst anklagats för att trakassera och gripa politiska motståndare, manade medborgarna att gå till valurnorna för att rösta i valet 10–12 december, även om de inte röstar på just honom.

En tredje mandatperiod blev möjlig genom ett tillägg till författningen som al-Sisi drev igenom 2019. Då förlängdes även mandatperioden från fyra till sex år.

Den i dag 68-årige al-Sisi har styrt landet sedan 2013 då militären avsatte president Muhammad Mursi. Han utsågs formellt till president 2014. Fyra år senare besegrade han en av sina egna anhängare i presidentvalet, sedan flera mer framträdande kandidater petats eller gripits.

En handfull politiker har meddelat att de ställer upp i valet, men ingen anses utgöra ett allvarligt hot mot al-Sisi, trots stigande inflation och landets rekordstora utlandsskuld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!