Danmark: "Riktigt, riktigt bra"

Positivt, en väldigt bra överenskommelse. Så ser finländska och danska ledare på uppgörelsen om EU-budgeten. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver förhandlingarna som en riktig pärs.
–Jag kan inte minnas när jag senast var vaken två nätter i sträck, säger hon.

En glad Sanna Marin sedan toppmötet avslutats på tisdagsmorgonen.

En glad Sanna Marin sedan toppmötet avslutats på tisdagsmorgonen.

Foto: Johanna Geron/pool/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-21 10:15

Men slutet gott, allting gott, om man lyssnar på nordiska ledare.

– Totalt sett är det ett riktigt, riktigt bra avtal för Europa och ett bra avtal för Danmark, säger Frederiksen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

"Mer pengar"

Hennes land har tillsammans med bland andra Sverige ingått i "frugala fyran", som förespråkat ekonomisk återhållsamhet. Men låter ändå inte besviken över de omfångsrika överenskommelser som nu gjorts.

– Vi kommer att använda mer pengar, vilket jag på flera sätt menar är riktigt. Men det ska vara rätt och rimligt, och därför har vi fått igenom en rabatt som är nästan tre gånger så stor som tidigare.

Hon syftar på Danmarks så kallade medlemsavgift i EU, där nu – liksom för Sveriges del – större avdrag ska göras.

Finland stödde också den sparsamma linjen. Landets statsminister Sanna Marin låter inte fullt lika entusiastisk som Frederiksen, men säger sig vara nöjd med EU:s åtgärdspaket efter pandemin.

– Trots att vi eftersträvade en minskning av omfattningen kan kompromissen betraktas som godtagbar, i synnerhet som bidragens andel minskade så mycket, säger Marin vid en pressträff på tisdag morgon enligt Yle.

Alla vinnare

De positiva tongångarna återkommer över nästan hela Europa, däribland i Italien och Spanien, som tillsammans väntas få tillgång till uppemot hälften av resurserna i covidpaketet.

– Nu måste vi satsa på att använda dessa medel för investeringar och strukturreformer, säger Italiens premiärminister Giuseppe Conte.

Att alla verkar se sig som vinnare kan ses i ljuset av att de lån som på EU-nivå krävs för paketet ska vara tillbakabetalda först om 38 år – alltså långt efter det att de flesta av dagens politiker dragit sig tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!