EU-ilskan växer mot Astra Zeneca

Vi har bara lovat att göra så gott vi kan. Så svarar Astra Zenecas vd på vaccinkritiken i EU. Men motparten är inte nöjd.
–Varken korrekt eller acceptabelt, säger EU:s hälsokommissionär.Efter ett möte mellan parterna tycks oenigheten bestå.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot. Arkivfoto.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot. Arkivfoto.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-01-27 10:45

I fyra dagar har irritationen vuxit runt om i EU-länderna efter beskedet att Astra Zeneca på grund av "produktionsproblem" inte just nu kan leverera så mycket av sitt covid-19-vaccin som bolaget hade lovat.

Nu har vd Pascal Soriot valt att svara på kritiken i en stor intervju med tyska Die Welt, italienska La Repubblica och spanska El País från den europeiska tidningsalliansen Lena.

Huvudförsvaret: De produktionsproblem som nu försenar leveranserna har funnits även på andra ställen än i företagets fabriker i EU. Men då har man haft mer tid på sig.

– Vi har också haft problem med de brittiska leveranserna. Men det brittiska kontraktet skrevs under tre månader före det europeiska, så med Storbritannien har vi haft tre månader till på oss att lösa de problem som uppstått, säger Soriot.

Britterna först

Med Storbritannien skrev Astra Zeneca kontrakt i juni i fjol om leverans av 100 miljoner vaccindoser. Med EU skrev man kontrakt i augusti om 400 miljoner. Men då också med tydliga förbehåll, enligt Soriot.

– I kontraktet (med EU) är det väldigt tydligt. Jag citerar exakt: vi ska göra "our best effort", så gott vi kan, säger Soriot.

Att ta vaccin som tillverkats i Storbritannien och skicka till EU för att uppfylla kvoten är inte möjligt.

– Som ni kan förstå har den brittiska regeringen stipulerat att leveranser från den brittiska produktionen först ska gå till Storbritannien. I kontraktet med EU nämns att de brittiska fabrikerna kan vara en möjlighet för EU, men bara i ett senare läge, säger Soriot.

EU: Inte korrekt

EU-kommissionen ställer sig dock rejält frågande till flera av uppgifterna från Soriot.

Hälsokommissionär Stella Kyriakides skräder inte orden på en extrainsatt presskonferens i Bryssel.

Att Astra Zeneca bara skulle ha lovat att göra så gott man kan är varken "korrekt eller acceptabelt", säger Kyriakides.

– Låt mig vara kristallklar: de 27 medlemsländerna är enade om att Astra Zeneca måste leva upp till villkoren i överenskommelsen, säger cypriotiskan och manar bolaget att "engagera sig fullt ut för att återfå förtroendet".

På frågan om EU i kontraktsskrivandet fått någon varning från företaget om att det kanske inte skulle kunna leverera svarar hon kort och rakt.

– Nej. Det avvisar jag kategoriskt.

Pappren på bordet?

Ett möte hölls på onsdagskvällen mellan företrädare för kommissionen, medlemsländerna och Astra Zenecas vd Pascal Soriot.

Bolaget har manats att offentliggöra sitt kontrakt med EU, "för att få ut debatten i det öppna", säger en EU-tjänsteman i Bryssel.

Helst skulle allt ha varit löst redan i går, säger en annan högt uppsatt EU-företrädare, med en nyckelroll i kontraktsskrivandet.

– När du har ett problem, när vattnet läcker, då vill man ha det löst så fort som möjligt. Bollen är på företagets planhalva, säger företrädaren på en genomgång inför korrespondentkåren i Bryssel.

Christina Malmberg Hägerstrand, presschef för Astra Zeneca i Norden, skriver i ett mejl efter Soriots möte att samordningen ska utökas inför de kommande månadernas vaccinleveranser.

"Vi hade ett konstruktivt och öppet samtal om hur invecklat det är att öka produktionen av vårt vaccin, och de utmaningar vi stött på", står det i mejlet.

Hälsokommissionär Stella Kyriakides skriver å sin sida på Twitter att EU efterfrågat en tydlig leveransplan för det första kvartalet från Astra Zenecas sida.

"Vi beklagar den fortsatta bristen på klarhet kring leveransschemat", konstaterar Kyriades.

"Självklart inte"

I intervjun med Lena-tidningarna avvisar Astra Zenecas vd anklagelser om att företaget valt att leverera åt annat håll först, i avsikt att tjäna mer.

– Att påstå att vi säljer till andra för att tjäna mer pengar är inte rätt, för vi gör inte det här i vinstsyfte någonstans. Det är vad vi har i uppgörelsen med universitetet i Oxford: vi ska inte göra en vinst. Vi tar självklart inte vaccin som ska till européerna och säljer till andra, fastslår Soriot, som även avvisar uppgifter om att Astra Zeneca-vaccinet bara skulle ha en åttaprocentig effektivitet bland äldre.

Astra Zenecas vaccin har ännu inte godkänts inom EU, men väntas få klartecken från läkemedelsmyndigheten EMA på fredag.

Fakta: EU och vaccinen

EU-kommissionen har för medlemsländernas räkning gjort färdiga eller preliminära beställningar av över 2,3 miljarder vaccindoser från åtta företag.

Hittills har två av vaccinen – från Pfizer-Biontech och Moderna – även godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet EMA och börjat användas runt om i EU.

Den 29 januari väntas beslut om Astra Zenecas vaccin. Bolaget har dock redan varslat om att utlovade leveranser kommer att bli mindre än planerat, på grund av "reducerad förmåga" vid en av fabrikerna.

Näst på tur att godkännas är sannolikt ett vaccin från Jansen/Johnson & Johnson. EMA har emellertid ännu inte någon färdig tidtabell för den proceduren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!