I en ny plan på onsdagen presenteras nya miljarder i satsningar på tester, forskning och samarbete för att kunna hantera allehanda varianter och mutationer.
– Vi ser fler och fler fall som är kopplade till olika varianter. Nu samlar vi kunnandet och resurserna från industrin, forskarna och det offentliga, säger kommissionsbasen von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.
Där presenteras det som döpts till Hera-kuvösen – ett namn som hör ihop med en redan tidigare föreslagen EU-plan om att framöver bygga upp en mer kraftfull myndighet för hälsonödlägen, med namnet Hera (Health emergency response authority).
Miljardstöd
Det som nu föreslås är bland annat drygt 750 miljoner kronor till utveckling av tester, analyser och sekvensering, och drygt 1,5 miljarder kronor till forskning och informationsutbyte om varianterna.
Kommissionen utlovar även uppsnabbade processer när det gäller nya vacciner som anpassats för nya virusvarianter, på samma sätt som för säsonsinfluensan. Därtill övervägs också införandet av ett nytt sorts nödgodkännande som ska kunna gälla i alla EU-länder samtidigt.
Kommissionen kommer även att uppdatera och teckna nya avtal med vaccintillverkare för att garantera leveranser och hjälpa till med utvecklingen. "Nära samarbete" utlovas även med tillverkarna för att se till att leveranser och produktion kan ske så problemfritt som möjligt.
"Ska vara stolta"
EU-kommissionen och inte minst ordförande von der Leyen har under vintern fått rejält med kritik för sin hantering av hela vaccinprocessen. Beställningar och leveranser har anklagats för att ha varit för långsamma och för små.
Ordföranden står dock på sig och menar att man gjort så gott man kan för att stötta utvecklingen och framtagandet av vaccinen.
– Vad vi gjorde i början var att investera rejält: 2,9 miljarder euro. Om vi inte skulle ha gjort det skulle leveranserna nu varit väldigt mycket mindre, säger von der Leyen.
– Föreställ er vad som hade hänt om medlemsstaterna hade gjort allt på egen hand. Några skulle ha blivit utan. Det skulle ha varit slutet för EU. Jag förstår att folk är otåliga och att det är frustrerande att vänta. Men det här är något vi ska vara stolta över. Vi kommer fortsätta att hålla ihop, säger von der Leyen.
Fusk och Sputnik
Kommissionen varnar samtidigt för bedrägerier i coronans spår. Från exempelvis Italien har rapporterats om hur flera regioner fått påstötar om att köpa ytterligare doser från allehanda mellanhänder.
– Det är extremt riskabelt. I en kris som den här kommer det alltid att finnas folk som försöker tjäna pengar, varnar von der Leyen.
Inom EU har hittills tre vaccin godkänts mot covid-19: från Pfizer/Biontech, Moderna och Astra Zeneca. Ett fjärde – från Johnson & Johnson – är på väg.
Däremot händer fortsatt inget kring det ryska Sputnik V-vaccinet, som ännu inte lämnat in någon formell ansökan om godkännande hos EU:s läkemedelsmyndighet EMA.
Ursula von der Leyen ställer sig samtidigt frågande till den ryska strategin.
– Vi undrar fortfarande varför Ryssland åtminstone teoretiskt erbjuder miljontals doser, men samtidigt inte får fram tillräckligt för att vaccinera den egna befolkningen. Det är en fråga som behöver besvaras, anser kommissionsordföranden i Bryssel.