EU-topparna stöds – trots vaccinproblem

Kontrakt har ifrågasatts och leveranser dröjt. Ändå står EU-ländernas ledare fortsatt bakom EU:s gemensamma insats i coronakrisen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel på presskonferens efter EU-ländernas webbtoppmöte i torsdags.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel på presskonferens efter EU-ländernas webbtoppmöte i torsdags.

Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-02-26 16:15

När kommissionsordförande Ursula von der Leyen visade staplar för EU-ländernas stats- och regeringschefer i torsdags syntes det tydligt hur oklart det fortsatt är med vaccinleveranserna mot covid-19.

Mot slutet av andra kvartalet i år räknade EU med att ha fått in nästan 600 miljoner doser. Hittills anses bara drygt 300 miljoner vara säkrade. Vid slutet av tredje kvartalet skulle totalsiffran vara uppe i mer än 1,1 miljarder – men kan i värsta fall landa i bara drygt hälften.

Ändå hörs inte mycket kritik mot Bryssel från EU-ledarna.

– Kommissionen har fått starkt stöd och ett erkännande för det arbete som har lagts ned. Vi hade varit betydligt sämre rustade att möta den här pandemin om vi inte hade gjort de gemensamma initiativ som gjorts inom ramen för EU, säger statsminister Stefan Löfven (S) efter veckans webbhållna toppträff.

Svårt att jämföra

Den långsamma vaccinationstakten inom EU har jämförts med hur snabbt det gått i främst Israel och Storbritannien och fått kritikerna att tala om "katastrof". Siffrorna är emellertid inte helt lätta att jämföra.

Exempelvis har Storbritannien och de 27 EU-länderna just nu gett en första vaccindos till ungefär lika många personer: drygt 18 miljoner. Samtidigt har nästan 10 miljoner EU-medborgare också fått en andra dos – mot bara 700 000 i Storbritannien.

Kanske räcker det – vilket i så fall tiden får visa. Rent smittmässigt ligger hur som helst Storbritannien för tillfället aningen bättre till när det gäller antalet nya fall under de två senaste veckorna: 233 fall per 100 000 invånare mot 283 i EU. Antalet döda per capita är dock betydligt högre i Storbritannien: 1 830 per miljon, mot cirka 1 200 i EU.

"Måste läras ut"

Inom EU har diskussionen gått het om hur man ska agera mot läkemedelsbolagen. Italien trycker på för tuffa tag och har till och med talat om ett exportförbud ut ur unionen.

Utanför EU-kretsen har det även talats om att företagen borde tvingas att ge upp sina patent så att vem som helst fritt kan producera vaccinen.

Fast det bidrar inte till en bättre situation just nu, anser bolagen.

– Det hjälper inte om man inte vet hur det ska tillverkas. Det måste läras ut, sade Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i ett utskottsmöte i EU-parlamentet i torsdags.

Trycket räcker?

Stefan Löfven hoppas att det tryck som EU-kommissionen centralt lägger på företagen ska vara tillräckligt.

– Sist och slutligen är det så här: får vi inte vaccin, då går det inte att vaccinera. Man kan inte vaccinera med luft. Därför är det så viktigt att EU nu samlat har den här dialogen och trycken på de företag som utlovat leveranser, säger Löfven efter veckans EU-toppmöte.

Fakta: EU och vaccinen

EU-kommissionen har för EU-ländernas räkning förhandsbeställt närmare 2,6 miljarder vaccindoser mot covid-19.

Tre av de vaccin som beställts har redan godkänts av läkemedelsmyndigheten EMA: från Biontech-Pfizer (21 december), Moderna (6 januari) och Astra Zeneca (29 januari). Ett fjärde godkännande väntas för vaccinet från Johnson & Johnson den 11 mars. Därefter hoppas exempelvis Curevac på ett färdigt godkännande för sitt vaccin i slutet av maj eller början av juni.

Flera av företagen har samtidigt haft problem med att producera och leverera så mycket som utlovats, vilket väckt stor irritation bland EU-länderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!