Vaccineringen mot covid-19 i EU-länderna har så sakteliga kommit igång, trots en långsam start.
– Början var svår. Det tog tid att få upp produktionen, konstaterar kommissionsbasen von der Leyen på en presskonferens i Bryssel när hon går igenom vilka siffror som gällt och gäller för det första halvåret under 2021.
Då tar hon också upp det faktum att EU hittills beviljat 314 fall av vaccinexport från EU till totalt 33 andra länder, med över 41 miljoner doser. Det är något som EU än så länge säger med stolthet, som ett tecken på öppenhet.
Varning utfärdas
Men det kommer också ett varnande finger riktat mot andra vaccinproducerande länder som USA och Storbritannien, varifrån exporten till EU ser helt annorlunda ut.
– Öppna dörrar går i två riktningar. Vi måste garantera ömsesidighet. Om ingenting förändras så måste vi göra exporten till vaccinproducerande länder avhängig av hur deras export ser ut, varnar von der Leyen.
Hon öppnar även för att exportrestriktioner kan införas gentemot länder som vaccinerat betydligt fler än vad EU gjort.
– Alla alternativ finns på bordet. Vi befinner oss i århundradets kris. Jag utesluter ingenting, säger von der Leyen.
Målet ligger fast
När några åtgärder kan bli aktuella vill kommissionsbasen dock inte ännu gå in på. På presskonferensen undviker hon också att kommentera om utspelet i praktiken innebär ett upptrappat "vaccinkrig" med Storbritannien.
Än så länge har inga leveranser gjorts till EU från Astra Zenecas två fabriker i Storbritannien, samtidigt som fabriker i EU levererat över tio miljoner doser åt andra hållet.
– Det här är en inbjudan till att visa oss att det också kommer doser från Storbritannien till EU, så att vi har ömsesidighet, säger von der Leyen.
Trots den långsamma vaccineringsstarten ser EU-kommissionen det fortfarande som möjligt att uppfylla det gemensamma EU-målet om att vaccinera minst 70 procent av den vuxna befolkningen före sommarens slut – det vill säga i september.