Oklart läge, utdragen rösträkning och risk för en infekterad domstolsprocess är absolut inte vad Europa hade hoppats på.
Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer är orolig.
– Situationen är väldigt explosiv. Experterna har rätt i att det här kan leda till en konstitutionell kris i USA. Och det är något som skapar stor oro, säger försvarsministern till tv-kanalen ZDF.
Storbritanniens förre utrikesminister Jeremy Hunt håller tummarna för en fredlig utveckling.
"Kära amerikanska vänner... Demokratins rykte står på spel och världen tittar på. Snälla, gå vidare försiktigt", manar Hunt via Twitter.
Slovenskt stöd
Merparten av Europas ledare har försökt hålla sig neutrala under valkampen mellan Donald Trump och Joe Biden, åtminstone utåt.
Ett av undantagen är Sloveniens premiärminister Janez Jansa, som öppet stöttat den sittande presidenten både på förhand och under valnatten.
"Tämligen uppenbart att det amerikanska folket har valt Donald Trump och Mike Pence för fyra år till. Ju längre etablerade medier fortsätter med förseningar och faktaförnekande, ju större kommer presidentens triumf att bli", skriver Jansa i ett Twitter-inlägg, som dock snabbt blivit varningsflaggat med hänvisning till att färdiga resultat fortfarande saknas.
Fransk misstro
Slovenien är hemland för Trumps hustru Melania och ett av flera länder i Östeuropa där Trump har starkt stöd bland de sittande regeringarna.
Samtidigt har relationerna mellan USA och Europa ändå knakat rejält efter Trumps valseger 2016. Förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP har lagts ned, allehanda EU-varor har belagts med importtullar i USA och europeiska Nato-medlemmar har fått skarp kritik för att de inte lägger mer pengar på försvaret.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire befarar att relationerna kommer att vara fortsatt dåliga.
– USA har inte varit en vänlig partner till europeiska länder under flera år. Oavsett om Joe Biden eller Donald Trump väljs av amerikanerna i dag eller i morgon kommer inget att förändra det strategiska faktumet. Den amerikanska kontinenten har kopplat sig loss från den europeiska, säger Le Maire till fransk radio, enligt nyhetsbyrån AFP.
Bryssel väntar
EU-kommissionen väljer ändå att tala i neutrala termer.
"Det amerikanska folket har talat. Medan vi väntar på valresultatet är EU redo att fortsätta bygga ett starkt transatlantiskt partnerskap, grundat på våra delade värderingar och historia", skriver utrikeschefen Josep Borrell på Twitter.
– Vi litar på att ett resultat kommer i sinom tid, konstaterar kommissionstalesmannen Eric Mamer.