Fem saker du bör veta om brexitläget

Storbritannien har redan lämnat EU – men kampen om brexit är inte över. Här är fem snabba fakta att ha koll på för att hänga med i förhandlingarna mellan Bryssel och London.

Brexitsupportrar firar under Storbritanniens formella utträdeskväll ur EU, den 31 januari 2020. Arkivbild.

Brexitsupportrar firar under Storbritanniens formella utträdeskväll ur EU, den 31 januari 2020. Arkivbild.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-09-20 20:00

1. Storbritannien har lämnat – men ändå inte

Den 31 januari i år lämnade Storbritannien formellt EU efter 47 år och en månad. Därmed deltar inte längre brittiska ministrar vid ministerrådets möten och alla brittiska ledamöter i EU-parlamentet har åkt hem. I övrigt syns dock utträdet än så länge nästan inte alls, eftersom en övergångsperiod löper fram till den 31 december i år för att ge företag och medborgare tid att anpassa sig till den nya situationen.

2. Coronapandemin skuggar samtal

För att bestämma vad som ska gälla efter årsskiftet, om allt från handel och tullar till polissamarbeten, pågår sedan i början av mars förhandlingar mellan Storbritannien och EU. Målet har varit att enas om ett djupgående handels- och samarbetsavtal, senast i oktober. Coronakrisen har dock försvårat och försenat samtalen, som hittills mest präglats av oenighet.

3. Fiske- och handelsfrågor fortsatt kniviga

Det största tvisteämnet i förhandlingarna rör EU:s krav på att Storbritannien inte ska införa lägre krav när det gäller exempelvis arbetsvillkor och miljöskydd för varor som de sedan vill sälja obegränsat på EU:s inre marknad. Britterna bedyrar att de inte vill sänka kraven – men är ovilliga att lova det i skrift. Fisket är också känsligt, inte minst som symbolfråga. Brittiska fiskare vill ha tillbaka full kontroll över brittiska vatten, men riskerar samtidigt att fiskeindustrin i så fall tappar en stor del av sin marknad.

4. Risken för gränskaos finns kvar

Om förhandlingarna bryter samman väntas EU och Storbritannien försöka nå diverse mindre uppgörelser för att ändå hålla igång exempelvis flygtrafik och lastbilstransporter. Utan ett handelsavtal kommer samtidigt det automatiska införandet av tullar och kvoter att innebära stora kostnader för export- och importföretag och tidsödande köer och kontroller vid gränser och hamnar.

5. Avtal i gungning

Läget försvåras ytterligare av att Storbritannien fortfarande inte är nöjt med det utträdesavtal som nåddes i fjol och som bland annat reglerar gränsfrågorna mellan Nordirland och Irland. Ett nytt brittiskt lagförslag ses i Bryssel som ett sätt att försöka kringgå utträdesavtalet, vilket väcker frågor om det går att lita på vad som avtalas med Storbritannien.

Fakta: Förhandlingarna efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för medborgare och företag. För att reglera handel och olika samarbeten efter årsskiftet förhandlas nu om framtida relationer, under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Förhandlingarna pågår i elva olika grupper: varuhandel, tjänster och investeringar, transporter, energi, fiske, jämbördiga villkor för konkurrens, rättsväsende och juridiskt samarbete, deltagande i EU-program, samordning av mobilitet och social säkerhet, tematiskt samarbete samt styrning och horisontella arrangemang.

Ett avtal beräknas behöva vara klart i oktober för att hinna godkännas i tid till årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!