Trots att flera länder pratar om utbredd vaccinering mot covid-19 redan i år är ett sådant scenario inte troligt, enligt WHO. Bland andra Rysslands och USA:s presidenter Vladimir Putin och Donald Trump har aviserat att de preparat som är på gång gör vaccinering i stor skala möjlig inom kort. I det ryska fallet säger ansvariga myndigheter att all nödvändig formalia kan vara klar redan om någon vecka.
Men WHO ser så tidiga vaccinationer, åtminstone på bred front, som ett osannolikt scenario.
– Det är inte troligt att vi får se massvaccinationer mot covid-19 förrän mitten av nästa år, säger taleskvinnan Margaret Harris till Reuters.
– Fas 3 måste ta tid, vi behöver se hur mycket skydd vaccin ger och hur säkert det är, fortsätter hon.
Hon understryker att det handlar om global folkhälsa, och att de vaccin som kommer måste göras tillgängliga i hela världen.
Första kvartalet
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare pratat om att möjligtvis kunna börja vaccinera under första kvartalet nästa år. Både han och WHO kan ha rätt, tror Sören Andersson som är chef på Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram.
– Det kan hända att man börjar leverera under första kvartalet men att det inte räcker till för en massvaccination. Då måste det upp i större kvantiteter och kanske ha fler leverantörer, säger han.
Erfarenheter talar
Men vaccinchefen varnar för att sätta för mycket hopp till ett vaccin och tror att vi fortfarande kommer att behöva hålla i smittskyddsåtgärder.
– Jag tror utmaningen blir i vilken effekt vaccinen har, hur effektiva de är att förhindra sjukdom och hur biverkningssituationen ser ut. Där får vi nog vara beredda att ha tålamod, säger han.
– Hiv-epidemin kom för 40 år sedan och vi har ännu inget vaccin. Trots forskning har vi heller inget vaccin mot hepatit C och vi har ingen succé mot malaria trots mycket jobb. Men det kan ju förstås visa sig att det är enklare att ta fram vaccin mot covid-19, fortsätter han.
WHO: Måste testas ordentligt
WHO:s chefsforskare, Soumya Swaminathan, understryker att varje nytt vaccin måste testas ordentligt för att säkerställa att det är både säkert och effektivt.
– Inget vaccin kommer att börja massanvändas innan dess att reglerande myndigheter känner sig trygga med, och WHO är trygga med att det har uppnått miniminivån i fråga om säkerhet, säger Swaminathan på en presskonferens i Genève, rapporterar Reuters.