Flera EU-länder uppges vilja tillverka Sputnik

Intresset för det ryska Sputnik-vaccinet växer i EU. Men än finns inga formella förhandlingar om gemensamma inköp. Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström förs det samtal med svenska företag om tillverkning av vaccinet.

En dos Sputnik-vaccin görs redo att stickas i en arm. Arkivbild.

En dos Sputnik-vaccin görs redo att stickas i en arm. Arkivbild.

Foto: Hassene Dridi/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-15 11:43

Företag i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland har undertecknat avtal för att tillverka det ryska vaccinet Sputnik V, berättas i ett pressmeddelande från Rysslands fond för direktinvesteringar (RFPI).

"Det här möjliggör direkta leveranser av Sputnik V till EU:s inre marknad efter det har godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA", heter det från fonden, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Det har tidigare rapporterats om att en fabrik i Italien kommer att producera Sputnik V från och med i sommar.

Vaccinsamordnaren Richard Bergström säger att det även förs diskussioner med svenska företag om tillverkning.

– Det pågår seriösa samtal mellan Sputnik och några tillverkare i Sverige. Mer än så kan jag inte säga, säger han till DN.

RFPI – som förkortas RDIF på engelska – hanterar Sputnik-vaccinet internationellt i förhandlingar med länder över hela världen.

"Inga diskussioner"

EMA har nyligen inlett sin granskningsprocess av det ryska vaccinet, men väntas inte kunna ge ett allmänt EU-klartecken förrän tidigast i maj.

Samtidigt har bland andra Ungern och Slovakien gått före och gett Sputnik nationella så kallade nödgodkännanden.

Det ryska vaccinet finns än så länge inte med bland de vaccin som EU-kommissionen gemensamt upphandlat för EU-länderna. Förhandlingar kan dock komma att inledas – om tillräckligt många EU-länder ber om det.

– Det pågår inga diskussioner just nu, men medlemsstaterna kan när som helst bestämma sig för att utöka vaccinportföljen, säger kommissionstalesmannen Stefan De Keersmaecker på en pressbriefing i Bryssel.

Politiskt känsligt

Vissa EU-länder – främst Polen, Estland, Lettland och Litauen – är samtidigt av politiska skäl starkt skeptiska till en beställning från Ryssland. Relationerna mellan Bryssel och Moskva har varit iskalla sedan kriget bröt ut i östra Ukraina och den ryska annekteringen av den ukrainska Krimhalvön 2014.

– Somliga säger att de inte vill ge dem (Ryssland) den här propagandasegern, andra ser det som en möjlighet att visa att vi ändå kan samarbeta, säger en EU-diplomat till nyhetsbyrån Reuters.

Även om EU-kommissionen skulle göra en gemensam beställning av Sputnik V är det samtidigt fortsatt upp till varje enskilt medlemsland om man vill köpa vaccinet eller inte.

Fakta: EU:s vaccinbeställningar

EU-kommissionen har för medlemsländernas räkning gjort beställningar på runt 2,5 miljarder vaccindoser från sex stora läkemedelsföretag.

Fyra av företagen – Pfizer/Biontech, Moderna, Astra Zeneca och Johnson & Johnson – har redan fått sina vaccin godkända av läkemedelsmyndigheten EMA och börjat (eller är på väg att börja) leverera.

Av de övriga företagen hoppas Curevac på ett godkännande av sitt vaccin i slutet av maj eller början av juni, medan Sanofi-GSK ligger en bit efter och i stället talar om slutet av året.

Därtill har EU-kommissionen preliminära avtal med Novavax och Valneva. Det förstnämnda hoppas få sitt vaccin godkänt åtminstone i USA i maj, medan det andra har siktet inställt på slutet av året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!