Flodyta renad från katastrofalt dieselutsläpp

Den svåra katastrofen med utsläpp av diesel i Sibirien får konsekvenser lång tid framöver, varnar ryska myndigheter. Ryssland uppger att man lyckats få bort bränslespill från ytan på den flod som drabbades av ett dieselutsläpp på över 21 000 ton diesel nära staden Norilsk 29 maj.

Saneringsarbete utanför Norilsk i ryska Sibirien.

Saneringsarbete utanför Norilsk i ryska Sibirien.

Foto: AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-17 17:45

Det kommer dock att ta år innan den drabbade floden Ambarnaja och förorenade platser i Sibirien är helt sanerade.

Fler än 700 personer har kämpat med reningsarbetet i det arktiska området där Norilsk nickelanläggning bedriver sin verksamhet. Utsläppet orsakades av att en enorm bränsletank som brast, troligen sedan de pelare den stöttats av sjönk ned i marken där tidigare permafrost rått.

Den ryska marina räddningstjänsten säger till ryska nyhetsbyrån Ria Novosti att första fasen med insamlande av petroleumrester från ytan avslutats. Katastroftillståndet i regionen ska hävas i helgen, men insatserna för att sanera den känsliga, arktiska naturen befaras ta mycket lång tid.

Omkring 31 000 kubikmeter förorenat flodvatten har förts bort, medan spill samlats in genom bland annat flytande barriärer. Myndigheter hävdar att man lyckats stoppa utsläppet från floden ut i Pjasinosjön, som mynnar i Norra ishavet.

Staden Norilsks borgmästare och flera chefer för värme- och kraftanläggningen – ett dotterbolag till Norilsk nickel – misstänks för brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!