FN larmar: Corona kan radera år av utveckling

Årtionden av framsteg i utbildning, hälsa och levnadsstandard i världen kan förbytas i ett rejält bakslag i år på grund av coronakrisen. FN spår ett ras i främst fattiga länder – den första nedgången sedan man började mäta mänsklig utveckling för 30 år sedan.

Ett tomt klassrum i en skola i Libanons huvudstad Beirut i mars, efter att landets regering beslutat att stänga skolor och universitet med anledning av coronapandemin. Arkivbild.

Ett tomt klassrum i en skola i Libanons huvudstad Beirut i mars, efter att landets regering beslutat att stänga skolor och universitet med anledning av coronapandemin. Arkivbild.

Foto: Hussein Malla/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-20 20:35

Det är framför allt de långa avbrotten i barns skolgång världen över som driver det förväntade raset. Mer än vartannat barn i grundskoleåldern – 60 procent – får just nu ingen utbildning överhuvudtaget, enligt uppskattningar från FN:s utvecklingsorgan UNDP.

Det är en nivå som inte har setts sedan 1980-talet.

Ojämn tillgång

Och skillnaderna är stora mellan den fattiga och rika världen. I lågt utvecklade länder beräknas 86 procent av barnen just nu vara utan utbildning, jämfört med 20 procent i högt utvecklade länder.

Avsaknaden av internettillgång för många fattiga familjer innebär att de inte nås av eventuell distansundervisning när deras skolor stängts.

FN:s mått över mänsklig utveckling bygger på en sammanvägning av utbildning, hälsa och levnadsstandard. Viruspandemin slår även hårt inom de andra två områdena. Förutom de över 300 000 dödsfallen och sjukvårdssystem som är pressade till bristningsgränsen väntas bruttonationalinkomsten per capita minska med fyra procent globalt.

Positiv trend bryts

Sammantaget gör det att UNDP spår en rejäl nedgång i måttet över mänsklig utveckling i år.

"Världen har gått igenom flera kriser under de senaste 30 åren, inklusive den globala finanskrisen 2007–2009. Varje gång har den mänskliga utvecklingen fått en hård törn, men på global nivå har utvecklingen fortsatt gå framåt år för år", säger UNDP-chefen Achim Steiner i ett pressmeddelande.

"Covid-19 – med dess trippelslag mot hälsa, utbildning och inkomst – kan bryta den trenden", tillägger Steiner.

Men det befarade raset kan motverkas med rätt åtgärder, konstaterar UNDP. Viktigast är bland annat att stötta upp sjukvårdssystemen, stärka sociala skyddsnät, skydda små och medelstora företag samt stödja arbetare inom den informella sektorn, enligt FN-organet, som uppmanar rikare länder att hjälpa utvecklingsländerna med detta.

UNDP lyfter även fram snabba investeringar i utbyggd internettillgång som ett sätt att minska klyftan i utbildning.

Bakgrund: Mänsklig utveckling

FN:s utvecklingsorgan UNDP har sedan 1990 presenterat en årlig rapport om vad man kallar mänsklig utveckling, "Human Development Report".

Rapporten har som syfte att ge en bild av utvecklingen i världen som inte bara bygger på ekonomiska fakta, utan även omfattar faktorer som hälsovård och utbildningsnivå.

Sedan mätningarna började har antalet länder som bedöms ha en mycket hög mänsklig utveckling ökat samtidigt som antalet länder i kategorin låg mänsklig utveckling minskat.

I och med de årliga rapporterna presenteras ett utvecklingsindex. Så här såg listan ut i förra årets rapport:

1. Norge

2. Schweiz

3. Irland

4. Tyskland

5. Hongkong

6. Australien

6. Island

8. Sverige

9. Singapore

10. Nederländerna

. . .

180. Moçambique

181. Sierra Leone

182. Burkina Faso

182. Eritrea

184. Mali

185. Burundi

186. Sydsudan

187. Tchad

188. Centralafrikanska republiken

189. Niger

Fotnot: Utvecklingen har mätts i 189 stater och territorier, bland annat saknas uppgifter för Nordkorea, Somalia och Monaco.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!