– Varje investering från ett kinesiskt statsägt företag måste betraktas med misstänksamhet, sade Pompeo under fredagens Copenhagen Democracy Summit som hölls i form av en videokonferens.
Han upprepade amerikanska krav på européerna att hålla sig borta från den kinesiska telekomgiganten Huawei, som enligt Pompeo är den kommunistiska övervakningsstatens förlängda arm. Och hamninvesteringar i Grekland och Spanien är exempel på Kinas "flagranta attacker på suveräniteten", hävdade Pompeo:
– USA arbetar på att besvara det kinesiska kommunistpartiets aggression på ett sätt som USA inte har gjort under de senaste 20 åren.
Hemligt möte
De alltmer frostnupna relationerna mellan världens två ekonomiska kolosser kommer till dagen samma vecka som parterna under stort hemlighetsmakeri träffades på en militärbas i den amerikanska delstaten Hawaii.
Där diskuterade Pompeo och den kinesiske politbyråledamoten Yang Jiechi sakernas tillstånd under flera timmar. Inget nytt kom ut av mötet. Kina tyckte att samtalet varit ”konstruktivt”, medan USA efteråt hade synpunkter på Kinas agerande i handelsfrågor.
"Peking ljög"
På Köpenhamnskonferensen gick Pompeo till förnyat angrepp mot hur Kina bemött pandemin.
– Peking ljög om coronaviruset och lät det spridas till övriga världen, sade han – och frågan är om de kinesisk-amerikanska relationerna har varit sämre på flera årtionden.
Kina besvarar Pompeos utfall med att USA:s regering har letat efter syndabockar för att avleda kritik från hur man själv hanterat viruskrisen; inget land har så många döda i virusjukdomen covid-19 som USA.