Första Covax-leveransen till palestinier

En första leverans av vaccin via det globala initiativet Covax har nått palestinska Västbanken, rapporterar AFP:s utsända.

En covidpatient vid ett sjukhus i Ramallah på Västbanken. Bilden är från den 2 mars.

En covidpatient vid ett sjukhus i Ramallah på Västbanken. Bilden är från den 2 mars.

Foto: Nasser Nasser/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-17 14:27

Det är oklart hur många doser det rör sig om. Men nyligen anlände omkring 60 000 doser av Pfizer/Biontechs och Astra Zenecas vaccin öronmärkta för palestinier till Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv, enligt en israelisk källa.

FN:s Mellanösternsändebud Tor Wennesland välkomnar leveransen.

"Dessa vaccin som skickas till Västbanken och Gaza blir avgörande verktyg i vår kamp mot pandemin och för socioekonomisk återhämtning", säger han i ett uttalande.

Situationen är svår i de palestinska områdena, med överfulla sjukhus, i kontrast till läget i Israel där nästan hälften av befolkningen redan fått två doser av Pfizer/Biontechs vaccin.

Israel har tillhandahållit 5 000 doser till palestinsk vårdpersonal och vaccinerat 90 000 palestinier som arbetar i Israel eller i israeliska bosättningar på Västbanken.

Människorättsgrupper har uppmanat Israel att, i egenskap av ockupationsmakt, utvidga sitt vaccinationsprogram till de palestinska områdena. Israel har insisterat på att ansvaret ligger hos den palestinska myndigheten PA på Västbanken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!