Grön "tsunami" pressar Macron

Första storstaden för Marine Le Pen – och framför allt en storseger för de gröna. Frankrikes kommunalval sätter ytterligare press på president Emmanuel Macron.

Frankrikes president Emmanuel Macron pressas av svaga resultat för hans parti LREM i helgens kommunalval.

Frankrikes president Emmanuel Macron pressas av svaga resultat för hans parti LREM i helgens kommunalval.

Foto: Christian Hartmann/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-29 15:20

Tsunami, svallvåg eller vanlig våg – alla tre begreppen används på måndagen för att beskriva den gröna rörelse som svepte fram över många franska storstäder i den andra omgången av kommunalvalet i söndags.

Lyon, Strasbourg och Bordeaux tillhör dem som nu kommer att ledas av borgmästare från miljöpartiet EELV. I Paris och kanske också Marseille ingår man i majoritetsstyret. Och bara några hundra röster saknades för att göra sensation i vänsterfästet Lille.

Det får vissa i partiet att drömma stort.

– Det här påminner om kommunalvalen 1977, säger partisekreteraren Julien Bayou enligt tidningen Le Monde, och jämför med hur vänsterframgångarna för drygt 40 år sedan banade väg för Socialistpartiets François Mitterrand som segrare i presidentvalet 1981.

Snabba svar

Den gröna vågen ökar trycket på president Macron.

– Miljön är det området där Macron anses göra ingenting. Fransmännen vill ha resultat i de gröna frågorna, säger Frédéric Dabi, ansedd analytiker på opinionsinstitutet Ifop, till nyhetsbyrån Reuters.

Passande nog hade presidenten redan i förväg planerat in att under måndagen ge sitt svar till en medborgarkonsultation om klimatpolitiken.

Därför kan han också utlova omedelbara åtgärder.

– Det är dags att agera, säger Macron och lovar att föra vidare 146 av de 149 förslag som har tagits fram av de 150 slumpvis utvalda deltagarna i konsultationen.

Bland annat handlar det om en folkomröstning senast år 2021 om att skriva in miljön och kampen mot klimatförändringarna i den franska konstitutionens första artikel.

Nationalister

Ett av de förslag som tills vidare får nej från Macron är att sänka hastigheten på motorvägarna till max 110 kilometer i timmen. Det kan ses som en eftergift till väljarna från nationalistpartiet RN (Nationell samling – tidigare Nationella fronten), som ilsket har sagt nej till en fartminskning.

Partiet gjorde totalt sett ett ganska svagt kommunalval, men tröstar sig med att för första gången ha fått makten i en stad med över 100 000 invånare: sydfranska Perpignan.

– Nu kan vi visa att vi är kapabla att styra över stora enheter, säger partiledaren Marine Le Pen till tv-kanalen TF1.

Fakta: Franska valsegrare

Så här gick det i Frankrikes tio största städer i kommunalvalet i söndags:

* Paris: Klar seger för sittande överborgmästaren Anne Hidalgo från Socialistpartiet PS, som kan fortsätta styra i allians med miljöpartiet EELV.

* Marseille: Övervikt i mandat för vänsterallians med grönt deltagande, men osäkert om det räcker i slutomröstning den 3 juli. Högerpartiet LR behöver dock stöd från nationalistiska RN för att behålla makten.

* Lyon: Storseger för EELV, med stöd av vänstern. Klimataktivisten Grégory Doucet tar över som borgmästare.

* Toulouse: Knapp seger för högerallians under LR, som sitter kvar vid makten.

* Nantes: Klar vinst för vänsterallians under PS, som behåller makten.

* Montpellier: Fiasko för vänsterborgmästaren som först allierat sig med liberala presidentpartiet LREM, men sedan försökt stå på egna ben. Klar vinst för PS-kandidat i allians med EELV.

* Strasbourg: Seger för EELV, trots kampanj på egen hand mot sittande PS-styre och gemensam lista från LR och LREM.

* Bordeaux: Skräll av EELV som med en vänsterallians tar över efter 72 års högerstyre.

* Lille: Fortsatt styre för vänsteralliansen under ledning av PS. EELV dock endast 227 röster från att bryta socialisternas 65-åriga dominans i staden.

Källor: Le Figaro, franska inrikesdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!