Hittade 14 kilo ädelsten – blev miljonär

Saniniu Kuryan Laizer gjorde fyndet alla gruvarbetare drömmer om. Tanzaniern hittade två enorma ädelstenar av en av världens mest sällsynta sorter – och kan numera titulera sig mångmiljonär.

En av de två tanzaniterna som såldes till den tanzaniska staten av en gruvarbetare i landet för flera miljoner.

En av de två tanzaniterna som såldes till den tanzaniska staten av en gruvarbetare i landet för flera miljoner.

Foto: AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-26 04:10

Ett köpcentrum och en ny skola i närheten av hans hem. Det är vad den 52-årige Saniniu Kuryan Laizer vill använda pengarna till, som nu betalats ut från regeringen för ädelstenarna. Själv ska han inte ändra sin livvstil, hävdar han.

– Det bor många fattiga människor här som inte har råd att ha sina barn i skolan, säger han enligt BBC vid en liten ceremoni där landets president John Magufuli ringde för att gratulera.

De två stenarna grävdes fram för hand.

– När jag hittade de här så hörde jag av mig till regeringstjänstemän som värderade stenarna och i dag ringde de mig om betalningen, säger Laizer vid tillställningen.

Många smugglades bort

Fynden rör sig om tanzaniter, en av världens mest ovanliga ädelstenar, som uppskattas av smyckestillverkare på grund av dess blåvioletta skimrande. Första stenen hittades i närheten av Kilimanjaro 1967, och de har bara hittats i en liten del av det östafrikanska landet. Men genom åren beräknas omkring 40 procent av fynden av tanzaniterna i området ha smugglats ut, och 2018 begärde Magufuli att området där de flesta fynden gjorts, norra Mireranikullarna, skulle stängslas in.

Regeringen köpte stenarna, som vägde 9,27 respektive 5,1 kilo, för totalt 7,7 miljarder tanzaniska shilling, motsvarande 30,8 miljoner kronor. Gruvminister Dotto Biteko säger att det är de största som hittats i landet.

– Vi går nu från en situation där de småskaliga gruvarbetarna smugglade tanzaniter, till att de nu följer reglerna och betalar statlig skatt och avgifter, säger han vid ceremonin.

Hamnar på museum

Enligt smyckesföretaget Le Vian, som under 1980- och 1990-talen köpte upp halva årsproduktionen av tanzaniter, är summan Laize fick för de två stenarna bara en bråkdel av vad de är värda på marknaden.

"Även om de tre miljoner dollar som betalades ut till gruvarbetaren utan tvekan för alltid har förändrat hans liv, så är det bara en tjugondel av det potentiella värdet i återförsäljarledet", säger Le Vians vd Eddie LeVian i ett uttalande.

Men det är oklart om ädelstenarna någonsin kommer att nå marknaden. Tanzanias regering har skrivit på Twitter att ädelstenarna är tänkta att ställas ut på museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!