Statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor klev i slutet av juli ut trötta men nöjda efter sina maratondiskussioner i Bryssel. Efter fyra dagar, inklusive två långa nattsittningar, kunde stats- och regeringscheferna i EU enas om formerna för sitt coronastöd och långtidsbudgeten för år 2021-27.
Redan då varnades det ändå för att man också måste få EU-parlamentets klartecken för uppgörelsen.
Och där är man nu.
I förra veckan inleddes direkta förhandlingar mellan parlamentet, EU-kommissionen och ministerrådets ordförandeland Tyskland för att se till att den nya budgeten kan börja gälla som planerat från den 1 juli.
Skarp varning
Det kommer inte att bli enkelt.
I EU-parlamentet finns starka viljor som inte alls är nöjda med medlemsländernas uppgörelse. Alla de fyra största partigrupperna – med en klar majoritet i parlamentet – kräver exempelvis tydligt inskrivna villkor om att rättsstatsprinciper och grundläggande demokratiska regler måste följas för att få ut allehanda EU-bidrag.
"Om inte rådet (medlemsländerna) och parlamentet kan enas om det här blir det omöjligt för oss att gå framåt om långtidsbudgeten", varnade gruppledarna för kristdemokratiskt konservativa EPP, socialdemokratiska S&D, liberala RE och miljöpartistiska De gröna/EFA i ett öppet brev i förra veckan.
Skattestrid
Från vänster och mitten finns också krav på att EU-länderna verkligen ska se till att införa de nya gemensamma intäkter som det talas om i budgetuppgörelsen, bland annat en omsättningsskatt för nätjättar och en skatt på finansiella transaktioner.
– Vi vill ha bindande åtaganden när det gäller införandet av de här nya resurserna, sade franska liberalen Valérie Hayer när parlamentets budgetutskott diskuterade frågan i Bryssel på tisdagen.
Flera länder, inte minst Sverige, är emellertid starkt skeptiska till de nya intäkterna och väntas blockera dem när – och om – de enstaka förslagen läggs fram.
"Nära partner"
EU-parlamentet vill traditionellt ha en betydligt större och frikostigare EU-budget än vad medlemsländerna kan acceptera, men brukar i slutändan få lov att acceptera det mesta av det som stats- och regeringscheferna förhandlat fram.
Ministerrådets ordförandeland Tyskland försöker ändå hålla parlamentsledamöterna på gott humör för att underlätta och skynda på deras klartecken.
– Vi ser er inte som en motståndare utan som en väldigt nära partner, lovade tyske EU-ministern Michael Roth inför budgetutskottet på tisdagen.