Ilska över vaccinfördröjning i EU

EU-kommissionen hötter med näven åt Astra Zeneca efter beskedet om att kommande vaccinleveranser blir mindre än utlovat.
–Svaren duger inte, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen manar Astra Zeneca att lösa sina leveransproblem. Arkivfoto.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen manar Astra Zeneca att lösa sina leveransproblem. Arkivfoto.

Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-01-25 12:35

I ett extrainsatt pressframträdande på måndagskvällen varslar Kyriakides om nya möten och krav på bättre svar från läkemedelsjätten.

– EU vill veta exakt vilka doser som har producerats var så här långt av Astra Zeneca och om och till vem de har levererats. Vi vill att våra kontrakt uppfylls fullt ut, fastslår Kyriakides med skärpa och lovar att kommissionen är öppen för alla tänkbara åtgärder.

En direkt åtgärd har kommissionen redan lagt fram: från och med nu vill man ha besked om all vaccinexport – bortsett från humanitära leveranser – som görs av företag som man skriver leveranskontrakt med.

Fått ut miljarder

Astra Zeneca meddelade i fredags att vaccinleveranserna till EU inledningsvis kommer att vara lägre än planerat på grund av "reducerad förmåga" vid en av företagets fabriker.

Beskedet har väckt skarp irritation runt om i EU, med hot om att ta bolaget till domstol för kontraktsbrott och med krav på tydligare besked om vad som egentligen har hänt.

Kyriakides krävde svar i ett brev till bolaget i söndags, varpå kommissionsordförande Ursula von der Leyen följde upp med ett telefonsamtal till Astra Zenecas vd på måndagsmorgonen.

– Hon gjorde klart att hon förväntar sig att Astra Zeneca levererar. Vi förväntar oss att bolaget hittar en lösning, säger von der Leyens presstalesman Eric Mamer på en pressbriefing i Bryssel.

Har fått miljarder

Ilskan beror inte minst på att EU redan betalat ut stora pengar – motsvarande drygt tre miljarder kronor enligt nyhetsbyrån Reuters – för att garantera att produktionen kan komma igång.

– EU har finansierat utvecklingen och produktionen av vaccinet och vill se resultaten, betonar Kyriakides.

"Som Bryssel ser det finns inte så många alternativ: Antingen har förskottsproduktionen aldrig skett eller så har vaccin tillverkats men sålts till någon annan som kanske betalat mer", konstaterar i sin tur nyhetssajten Politico Europe.

EU-kommissionen har för medlemsländernas räkning förhandsbeställt 400 miljoner doser coronavaccin från Astra Zeneca. Företagets vaccin används redan i bland annat Storbritannien och väntas få klartecken av EU:s läkemedelsmyndighet EMA på fredag.

TT har varit i kontakt med Astra Zeneca, som avböjer att kommentera och hänvisar till tidigare uttalanden.

Fakta: EU:s vaccinköp

EU-kommissionen har förhandlat och skrivit avtal med en rad vaccinproducenter för att garantera leveranser till EU:s medlemsländer. Totalt har kommissionen säkrat mer än 2,3 miljarder doser från sex olika företag, samt gjort preliminära uppgörelser med ytterligare två.

Hittills har EU:s läkemedelsmyndighet EMA godkänt två covid-19-vaccin. Från Biontech-Pfizer, som godkändes den 21 december 2020, har EU bokat upp totalt 600 miljoner doser. Från Moderna, som godkändes den 6 januari, kommer ytterligare 160 miljoner.

Den 29 januari väntas beslut om att godkänna vaccinet från Astra-Zeneca, varifrån EU beställt 400 miljoner doser.

Vaccinen fördelas i omgångar och i förhållande till folkmängden till de medlemsländer som anmält sitt intresse att vara med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!