Den brittiska regeringen har, i ett brev undertecknat biträdande premiärminister Michael Gove, krävt att EU går landet till mötes efter problemen som uppstått. Men i ett samtal mellan Gove och EU:s vice kommissionsordförande Maros Sefcovic på onsdagskvällen fick man inte fullt gehör.
Enligt det officiella uttalandet är de i utgångsläget överens om att "arbeta intensivt" för att lösa problem som uppstår i tullen mellan Irland och Nordirland. Men inte mer än så.
"Har alla verktyg"
Efter mötet bollar Sefcovic helt och hållet tillbaka kravet i en intervju med irländska RTÉ, där han säger att britterna redan har alla verktyg som krävs för att lösa situationen.
– Jag tror absolut att om alla de möjligheter som vi lagt fram på bordet och i Nordirlandsprotokollet skulle användas fullt ut så skulle alla de frågor som vi diskuterar i dag kunna lösas, säger kommissionären.
Protokollet är den del av brexitavtalet som ska säkerställa att det inte uppstår problem vid gränsen mellan Irland och Nordirland som skulle kunna föranleda en återgång till de våldsamheter som skakade ön under flera årtionden.
Michael Gove och Maros Sefcovic kom överens om att träffas nästa vecka.
Problematiskt besked
Det brittiska kravet om eftergifter ställdes efter en fiaskoartad kväll från EU:s sida i fredags. Kommissionen införde, inom ramen för ett beslut om ökad kontroll av vaccinexporten, också nya och känsliga gränskrav på Nordirland.
Beslutet drogs snabbt tillbaka men skadan bedömdes redan vara skedd – inte minst sedan det framkommit uppgifter om att tullkontrollanter vid gränsen på den irländska ön mottagit hot.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson klev fram och krävde ett snabbt agerande från EU för att lösa problemen.
Vad hans kollega Michael Gove sedan krävde i sitt brev till Bryssel var en förlängning av den övergångsperiod som man kommit överens om, där mängder av varor undantas från kontroller i den nordirländska tullen. Den gäller i några månader till som det är nu, men britterna ville att den skulle förlängas till år 2023.
"Väldigt snabbt"
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har som högsta ansvariga tagit på sig ansvaret för debaclet i fredags, men inte velat gå in på vem eller vad som låg bakom missödet. Händelsen har dock fått intern kritik mot hennes närmaste stab att komma ut i ljuset.
– Det här är inte rätt sätt att ta beslut på. Allting gick väldigt, väldigt snabbt, beklagar sig anonyma tjänstemän för nyhetssajten Euractiv.