Conte kallar regeringens medlemmar till sammanträde på tisdagsmorgonen för att meddela sitt beslut. Sedan går han till president Sergio Mattarella för att lämna in sin avskedsansökan.
Italienska medier och Reuters har källuppgifter om att målet är att söka ett nytt mandat hos Mattarella för att göra ett nytt försök att bilda regering. Det skulle bli den tredje konstellationen som leds av den partilöse Conte.
Sökte konstruktivitet
Den italienska regeringen tappade sin majoritet i parlamentet härom veckan när partiet Levande Italien, som leds av den tidigare premiärministern Matteo Renzi, valde att dra sig ur samarbetet.
Premiärministern Conte försökte då söka stöd hos "ansvarsfulla" och "konstruktiva" meningsmotståndare i deputeradekammaren och senaten, som kunde tänka sig att ge regeringen det stöd den behöver. Han tycks ha funnit några sådana i deputeradekammaren, där han klarade två omröstningar, men i senaten har han inte hittat tillräckligt många.
Genom att avgå – och söka ett nytt mandat för regeringsbildning hos presidenten – skulle Giuseppe Conte kunna ge sig själv mer tid och utrymme att förhandla.
Ett annat skäl till avgången skulle kunna vara att en symboliskt viktig omröstning väntar i senaten på onsdag. Den gäller i utgångsläget en rapport om det italienska rättsväsendet, men i rådande läge kan den tolkas som ännu ett slags förtroendeomröstning och där skulle regeringen bli nedröstad.
Berlusconi inte med
Oppositionen, med högerpopulistiska Lega i täten, har krävt Contes avgång med hopp om att få till stånd ett nyval. Opinionen har skiftat sedan det senaste valet och Lega skulle sannolikt få mycket större stöd i ett sådant, precis som dess samarbetsparti Italiens bröder, som står ännu längre ut på högerkanten.
Det har spekulerats i att Conte skulle försöka locka ex-premiärministern Silvio Berlusconis oppositionsparti Heja Italien till ett samarbete, men Berlusconi gjorde tidigare under måndagen klart att det inte var aktuellt.
I den nuvarande regeringen ingår populistiska och direktdemokratiskt lagda Femstjärnerörelsen, socialdemokratiska PD samt vänstergruppen Fria och jämlika. Den tillträdde hösten 2019, sedan en Conte-ledd och oregerlig koalition mellan Femstjärnerörelsen och Lega brutit ihop.