Kanadensisk ex-diplomat i kinesisk rättegång

Rättegången mot den kanadensiska ex-diplomaten Michael Kovrig, som suttit frihetsberövad i Kina i över två år, inleddes under måndagen i Peking.

Poliser patrullerar utanför domstolen i Peking där rättegången mot den kanadensiska ex-diplomaten Michael Kovrig inleds under måndagen.

Poliser patrullerar utanför domstolen i Peking där rättegången mot den kanadensiska ex-diplomaten Michael Kovrig inleds under måndagen.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-22 10:51

Kovrig är åtalad för spionage och rättegången kommer att äga rum bakom stängda dörrar. Fallet har väckt internationell upprördhet och amerikanska företrädare tog upp diplomatens öde i bilaterala samtal med Kina nyligen.

Michael Kovrig greps av kinesisk polis i december 2018 tillsammans med en annan kanadensisk medborgare – Michael Spavor.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kräver nu att båda släpps av Kina. Han uttrycker att gripandet av de Kovrig och Spavor och tiden de tillbringat i fångenskap är "oacceptabel".

Michael Spavors fall prövades av kinesisk domstol i förra veckan, även det bakom stängda dörrar. Ingen dom är ännu fastslagen.

Gripandet av Kovrig och Spavor skedde i samband med att en diplomatisk kris blossade upp mellan Kina och Kanada sedan Meng Wanzhou, dotter till grundaren av det kinesiska teknikföretaget Huawei, gripits i Kanada till följd av en amerikansk arresteringsorder. Kina hävdar att frihetsberövandet av diplomaterna inte har någon koppling till krisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!