Merkel orolig över brexit

Coronapandemi och budgetstrid, brexitförhandlingar och migration. Och så en uppflammande utrikespolitisk kris kring Hongkong. Tyskland får fullt upp när landet nu tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivfoto.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivfoto.

Foto: Hayoung Jeon/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-01 10:35

Visserligen är ordförandeskapen inte längre lika avgörande som förr i världen, då EU inte hade någon permanent rådsordförande på plats i Bryssel.

Ändå är det mycket som hänger på ordförandelandet när det gäller att få de 27 EU-länderna att dra åt samma håll och enas om kompromisser.

När Tyskland från och med onsdagen nu tar hand om rollen ligger högsta prioritet på att få ihop ett ekonomiskt svar på coronakrisen och en ny långtidsbudget för åren 2021–27.

Toppmöten

Tanken är att det ska göras när stats- och regeringscheferna möts i Bryssel den 17–18 juli för sitt första riktiga toppmöte sedan pandemin slog till på allvar.

Att ledarna nu får sitta i samma rum är viktigt. Träffar via datorn fungerar sällan särskilt bra i en förhandlingssituation.

– Ett tryck för att enas uppstår bara genom fysisk närhet och tidspress, konstaterar Ralf Beste, tysk ambassadör i Wien till nyhetsbyrån APA.

Tiden är knapp, med tanke på att nästa budget ska börja gälla redan från den 1 januari. Därför kan ännu fler toppmöten behöva planeras in redan till slutet av månaden.

– Alla är medvetna om att vi inte bara kan säga "om vi inte enas i juli, så gör vi det efter sommarlovet", säger Tysklands EU-ambassadör Michael Clauss till nyhetssajten Politico Europe.

Brexitstrid

Nummer två på prioritetslistan är förhandlingarna med Storbritannien om de avtal kring handel, fiske och andra samarbeten som behöver finnas på plats till årsskiftet, då nuvarande övergångsregler löper ut.

Förbundskansler Angela Merkel är orolig över resultatet hittills och varnar för en "hård brexit" den 1 januari.

– Framstegen i förhandlingarna är, för att uttrycka det milt, väldigt begränsade. Jag kommer att fortsätta arbeta för en bra lösning, men EU och Tyskland måste och ska vara redo utifall en överenskommelse inte kan nås, säger Merkel i ett framträdande i den tyska förbundsdagen i Berlin.

Om inte förhandlingarna lyckas finns risk för stora ekonomiska och byråkratiska konsekvenser av att WTO-regler om tullar och kvoter omedelbart börjar gälla från årsskiftet. För fisket finns i sin tur EU-oro över att inte längre få tillgång till fiskerika brittiska vatten, samtidigt som britterna riskerar att skäras av från den EU-marknad dit man säljer merparten av sin fisk.

Tyskland tar över ordförandeklubban från Kroatien och lämnar i januari över till Portugal.

Fakta: Ordförandeskap i EU

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Så här ser listan ut under de närmaste åren:

2020, höst: Tyskland

2021, vår: Portugal

2021, höst: Slovenien

2022, vår: Frankrike

2022, höst: Tjeckien

2023, vår: Sverige

Sedan inträdet 1995 har Sverige tidigare varit ordförandeland två gånger: våren 2001 och hösten 2009.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!