Kravet på tio dygns karantän vid hemkomsten för norrmän slopas på måndag för alla nordiska länder utom för Sverige och Köpenhamnsregionen i Danmark. I Sverige är det bara Gotland som anses säkert ur smittsynpunkt och dit kan norrmännen resa, och gotlänningarna är även välkomna i Norge, meddelar Solberg på en presskonferens.
– Jag hoppas att andra områden i Sverige snart har en smittosituation som tillåter resor, säger hälsominister Bent Høie.
Utvärderas varannan vecka
Fortsatt reseavrådan för norrmän råder också för Köpenhamnsområdet.
Norges regler gäller för resor åt båda hållen – med andra ord är gotlänningar välkomna att åka på semester i Norge, men inte andra svenskar, enligt fredagens besked från Solberg och Høie. Och att resa genom Sverige på väg till Danmark, Gotland eller Finland går bra. Det är "tillitsbaserat", säger Solberg.
– Men detta förutsätter att man inte stannar och övernattar på vägen.
Folkehelseinstituttet baserar sina råd till den norska regeringen bland annat på hur många nya personer som intensivvårdas för covid-19 och hur många som har testats positivt i de olika regionerna. Region Norrbotten låg på gränsen för att bli godkänt men fallerade sedan siffrorna uppdaterats, säger Frode Forland som är smittskyddsdirektör på Folkehelseinstituttet till TT.
Enligt honom är man från norsk sida medveten om risken att den relativt låga siffran för Gotland kan gå upp under sommaren då många besökare från exempelvis Stockholm gästar ön.
– Det här ska man utvärdera var 14:e dag och vid behov oftare, så det kan hända att Gotlands smittotal också går upp. Det finns hela tiden risker men det är stor skillnad mellan Västra Götaland, Stockholm och Gotland, säger Forland.
Bygger på tillit
På presskonferensen sade också Solberg att Norge kommer att stänga för resor till Gotland om smittotalen går upp på ön. Gränsen för att ett område ska godkännas har satts till 20 smittade per 100 000 invånare.
Norges ambassadör i Stockholm, Christian Syse, berättar att de nya reglerna i huvudsak omfattar svenskar bosatta på Gotland permanent, snarare än de med semesterhus på ön.
Men hur bostadsorten ska kontrolleras vid gränsen till Norge kan han inte svara på.
– Om man blir stannad vid gränsen och måste bevisa att man har bosättning på Gotland vet jag inte. Men detta baseras till stor del på tillit och det är en nyckel till att förstå dessa regler, säger Syse till TT.
Sedan tidigare står det klart att norrmän och danskar ska kunna resa till varandras länder från och med måndag. Finland öppnar också gränserna för bland andra danskar och norrmän, men inte för svenskar.