Att unga prioriteras beror också på att de norska restriktionerna periodvis varit stränga, jämfört med de svenska.
– Trots att vi har försök skydda dem så långt som möjligt, har många unga likväl drabbats hårt av restriktionerna. Att unga i större utsträckning kan vara tillsammans med andra, och leva ett friare liv är väldigt viktigt, säger Solberg vid en presskonferens.
– Samtidigt bidrar vi, genom att vaccinera unga först, till att begränsa smittspridningen.
Smittoläget avgör
Ungdomarna ska erbjudas en dos samtidigt som personer mellan 40 och 44 år. Den sista åldersgruppen att vaccinera sig blir de mellan 25 och 39 år.
Smittoläget runt om i Norge ska avgöra hur mycket vaccin varje kommun får tillgång till, enligt rekommendationer från Folkhälsoinstitutet (FHI).
– FHI tror att färre kommer att bli allvarligt sjuka om vi ger mer vaccin till de 24 kommunerna i Østlandet, där smittotrycket varit högt, säger Solberg.
Om allt går enligt plan kommer alla över 18 år att erbjudas sin första vaccindos vid månadsskiftet juli–augusti.
Cirka 1,5 miljoner norrmän har fått minst en vaccindos, óch av dem bedöms cirka en halv miljon vara färdigvaccinerade.
Stryks permanent
Regeringen har även fattat beslut om att stryka Astra Zenecas vaccin ur sitt vaccinationsprogram permanent. Janssens vaccin kommer inte heller att ingå i det nationella vaccinationsprogrammet, men det kommer att finnas tillgängligt för dem som frivilligt väljer det vaccinet.
Anledningen till besluten är att det enligt bland andra EU:s läkemedelsmyndighet EMA finns "en möjlig koppling till väldigt sällsynta fall av ovanliga blodproppar" hos personer som fått vaccinet.
WHO med flera har bedömt att nyttan med de båda vaccinen överväger riskerna. Men i Norge, som har en mycket låg smittspridning, överväger de eventuella negativa konsekvenserna, enligt Folkhälsoinstitutet.