Nya EU-lagar ska begrÀnsa it-jÀttarna

EU-kommissionen föreslĂ„r en rad nya krav pĂ„ it-jĂ€ttar som Facebook och Google i en översyn av de digitala spelreglerna inom unionen. Sköter man sig inte kan dryga böter vĂ€nta. –Vi mĂ„ste ha regler för att fĂ„ ordning i kaoset, sĂ€ger EU-kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager.

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. PÄ tisdagen vÀntas EU-kommissionen presentera nya regler som ska gÀlla för de digitala jÀttarna inom EU. Arkivbild.

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. PÄ tisdagen vÀntas EU-kommissionen presentera nya regler som ska gÀlla för de digitala jÀttarna inom EU. Arkivbild.

Foto: Francisco Seco

Ekonomi, nÀringsliv & finans2020-12-15 05:20

Det Àr förslag pÄ tvÄ nya lagar som kommissionen nu presenterar: lagen om digitala tjÀnster och lagen om digitala marknader, vars engelska förkortningar Àr DSA och DMA.

Förenklat kan DSA liknas vid spelregler för det som hÀnder pÄ de digitala plattformarna, medan DMA ses som ett regelverk för hur de största plattformarna konkurrerar med andra mindre aktörer inom sitt specifika omrÄde.

– De tvĂ„ förslagen fyller samma syfte: att se till att vi som anvĂ€ndare har tillgĂ„ng till ett brett utbud av sĂ€kra produkter och tjĂ€nster online. Och att företag som Ă€r verksamma i Europa kan konkurrera pĂ„ ett fritt och rĂ€ttvist sĂ€tt online, precis som de gör offline. De tvĂ„ vĂ€rldarna smĂ€lter samman, sĂ€ger Margrethe Vestager, EU-kommissionens vice ordförande samt konkurrenskommissionĂ€r pĂ„ en presstrĂ€ff.

BĂ€ttre transparens

Lagen om digitala tjÀnster (DSA) omfattar samtliga digitala tjÀnster som Àr verksamma inom EU och innebÀr en rad nya skyldigheter. Bland annat regler för borttagande av olagliga varor och tjÀnster och olagligt innehÄll pÄ nÀtet, samt ÄtgÀrder för att öka transparensen gÀllande onlinereklam och algoritmer.

– DSA kommer göra att plattformarna blir skyldiga att berĂ€tta för oss anvĂ€ndare hur alogritmen bakom reklamen fungerar för att ge oss bĂ€ttre information om vem det Ă€r som försöker pĂ„verka oss, sĂ€ger Margrethe Vestager.

Om DSA omfattar samtliga digitala tjÀnster sÄ tar lagen om digitala marknader (DMA) sikte pÄ de allra största plattformarna, de sÄ kallade grindvakterna.

Tar sikte pÄ drakarna

DMA kommer bland annat förbjuda ett antal metoder som Àr "uppenbart orÀttvisa" exempelvis som att hindra anvÀndare frÄn att avinstallera förinstallerad programvara eller appar.

Den kommer Àven ÄlÀgga grindvakterna att införa vissa ÄtgÀrder, som att "se till att tredje mans programvara kan fungera korrekt och anvÀndas tillsammans med deras egna tjÀnster".

Denna nya lag ska endast gÀlla för plattformar som nÄr över 10 procent av EU:s befolkning (motsvarande 45 miljoner anvÀndare), och syftar alltsÄ till att minska möjligheterna för de allra största plattformarna att missbruka sin stÀllning gentemot mindre konkurrenter.

Enligt nyhetsbyrÄn AFP:s kÀllor Àr det tio företag som uppnÄr kriterierna för att definieras som grindvakter och dÀrmed omfattas av DMA. Dessa Àr amerikanska Facebook, Google, Amazon, Apple, Microsoft och Snapchat, kinesiska Alibaba och Bytedance, sydkoreanska Samsung och nederlÀndska Booking.

Hot om kraftiga böter

– Om reglerna (i DMA) inte följs kan vi utdela böter, sĂ€ger Margrethe Vestager.

Böterna kan motsvara upp till 10 procent av företages globala omsÀttning, enligt kommissionens förslag. För upprepade övertrÀdelser kan sanktionerna Àven omfatta en skyldighet att vidta strukturella ÄtgÀrder, "eventuellt Àven avyttring av vissa företag".

De nya lagförslagen Àr komplexa, understryker Vestager, men sÀger att de kan liknas vid tillkomsten av rödljus efter bilens snabba expansion i USA för 100 Är sedan.

– Rödljusen var ett svar pĂ„ en stor teknisk utveckling, bilen, och jag tror att precis som dĂ„ har vi en sĂ„dan ökning i trafiken, online, att vi mĂ„ste ha regler för att fĂ„ ordning i kaoset. Det Ă€r vad detta handlar om, sĂ€ger hon.

Europaparlamentet och medlemsstaterna ska nu diskutera kommissionens förslag. Om den slutliga texten antas blir den direkt tillÀmplig i hela EU.

DSA och DMA

Lagen om digitala tjÀnster (DSA) innebÀr bland annat:

Nya regler för avlÀgsnandet av olagliga varor och tjÀnster och olagligt innehÄll pÄ nÀtet.
Skyddsmekanismer för anvÀndare vars innehÄll felaktigt raderats av plattformar.
Nya skyldigheter som innebÀr att mycket stora plattformar ska vidta riskbaserade ÄtgÀrder för att förhindra att deras system missbrukas.
Omfattande ÄtgÀrder för att sÀkra öppenhet, bland annat nÀr det gÀller onlinereklam och algoritmer.
Nya befogenheter att granska hur plattformarna fungerar.
Nya bestÀmmelser om spÄrbarhet för företagsanvÀndare pÄ onlinemarknadsplatser, sÄ att det blir möjligt att spÄra sÀljare av olagliga varor eller tjÀnster.

Lagen om digitala marknader (DMA)

TillÀmpas endast pÄ stora leverantörer av sÄdana centrala plattformstjÀnster som Àr mer benÀgna att anvÀnda otillbörliga metoder. Exempelvis sökmotorer, sociala nÀtverk eller onlinebaserade förmedlingstjÀnster.
Ska faststÀlla kvantitativa tröskelvÀrden som grund för att identifiera förmodade grindvakter. EU-kommissionen kommer ocksÄ att ha befogenhet att beteckna företag som grindvakter efter att en marknadsundersökning har gjorts.
Förbjuder ett antal metoder som Àr uppenbart orÀttvisa, som att hindra anvÀndare frÄn att avinstallera nÄgon förinstallerad programvara eller appar.
Grindvakterna ÄlÀggs att aktivt införa vissa ÄtgÀrder, som att se till att tredje parters programvara kan fungera korrekt och anvÀndas tillsammans med deras egna tjÀnster.
Följs inte reglerna kan kraftiga böter utdelas. För upprepade övertrÀdelser kan sanktionerna Àven omfatta en skyldighet att vidta strukturella ÄtgÀrder, eventuellt Àven avyttring av vissa företag.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!