Onödig covidoro när festuppgifter överdrevs

Australiska delstaten Queensland var på nålar sedan myndigheter gått ut med att en coronasmittad man ordnat hemmafest. Men mannen får oväntat stöd – från polisen, som säger att uppgifterna inte stämmer.

Livet har kunnat fortgå ungefär som vanligt i Australien under stora delar av pandemin. Här i november kunde närmare 50|000 i publiken se rugbymatchen mellan New South Wales och Queensland.

Livet har kunnat fortgå ungefär som vanligt i Australien under stora delar av pandemin. Här i november kunde närmare 50|000 i publiken se rugbymatchen mellan New South Wales och Queensland.

Foto: AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-28 01:27

Mannen från Strathpine i norra Brisbane hade tagit sitt covid-19-test och fått de i Australien sedvanliga instruktionerna om att isolera sig tills dess att testresultatet kom tillbaka negativt.

Men de instruktionerna verkade mannen i 20-årsåldern ha tagit lätt på. Delstaten höll andan och spekulationer om nya restriktioner uppstod när landets vårdmyndighet gick ut med att mannen i väntan på testresultatet hade ordnat en hemmafest där 25 personer deltagit.

Knappast en fest

Men polisen gick ut med att festanklagelserna var betydligt överdrivna. Det ska i stället ha rört sig om fem personer – varav de flesta hade haft rätt att vara där – och att det knappast var att betrakta som en fest.

– Vi ser inga bevis på några överträdelser, säger Steve Gollschewski vid polisen, enligt ABC News.

Mannen tros ha smittats av en 26-årig kompis, som i sin tur hann besöka en rad platser, som shoppingcenter och restauranger, innan han bekräftades smittad. 26-åringens smitta har i sin tur koppling till ett litet utbrottskluster på ett sjukhus för två veckor sedan. Hans bror har också bekräftats smittad.

"Australien är världsledande"

För närvarande verkar det inte som att det blir några nya nedstängningar. Men Queensland har tidigare varit snabba på att stänga ned områden om smittspridning befaras.

En som också vill undvika nedstängningar är landets premiärminister Scott Morrison.

– Den ekonomiska återhämtningen vi ser i Australien är världsledande, och vi vill gärna att den ska fortsätta. Vi vill inte förhindra den från att inträffa genom ett svar som är potentiellt disproportionerligt eller överreaktioner, säger han enligt Brisbane Times.

I hela Australien finns för närvarande 150 personer med bekräftad covid-19, varav nästan alla är personer som återvänt hem från utlandet. En person vårdas med sjukdomen på intensivvårdsavdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!