Dagarna före presidentvalet såg det övertygande ut för Demokraterna och Joe Biden. I en sammanvägning av de stora opinionsundersökningarna hade Biden drygt åtta procentenheters ledning över Trump, hos spelbolagen hade man Biden som klar favorit och det talades allt mer om en "blå våg" när det gällde demokraternas potentiella framgång.
Den vågen riskerar nu att bli mera av ett skvalp.
– Man lär sig aldrig. Det var samma sak i förra presidentvalet, i brexitomröstningen och det brittiska parlamentsvalet, säger Robert Bergqvist, chefsekonom vid SEB.
– Man kan säga att 2016 var opinionsundersökningarna ganska rätt när det gällde avgivna röster, vad man missade var de väldigt jämna delstaterna. Men det kan nu bli en diskussion om hur tillförlitliga de här opinionsundersökningarna faktiskt är, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth kallar det hela "olyckligt" och efterfrågar bättre hantering från instituten:
– Handlar det om att medier och väljare tolkar mätningarna för mycket är det något opinionsinstituten måste hantera bättre. Då är ju deras pedagogik olämplig tycker jag.
Avvikelser inom felmarginalen
En del kan förklaras av avvikelser inom felmarginalen, exempelvis att Donald Trump nu tog hem den viktiga vågmästarstaten Florida kan inte ses som speciellt överraskande då Bidens försprång i mätningarna låg inom felmarginalen. Dock finns metodproblem som under senare år ställt till det, framförallt osäkerheten kring att få folk att svara i telefon vid undersökningarna. Allt färre har fasta telefonnummer och många tvekar att svara när det är ett okänt nummer.
– När folk är osäkra spelar det väldigt stor roll vad som händer de sista dagarna. Och det verkar som att Trump har lagt i en högre växel. Eller så är det att de som tillfrågas i opinionsmätningarna inte vill avslöja vad man röstar på. Det är kanske en liten skämsfaktor som slår igenom, säger Bergqvist.
Fel om SD
I Sverige har till exempel Sverigedemokraterna underskattats i valet 2014 medan det det snarare skedde en överskattning av partiet i undersökningarna inför valet 2018.
Vid lunchtid svensk tid var fortfarande valutgången inte klar men Robert Bergqvist är inne på Dag Blancks linje där och påpekar att det nu kan bli en diskussion kring opinionsundersökningarnas legitimitet:
– Det är en allvarlig kris för opinionsinstitut när det blir så fel.