De ligger långt från storstädernas smittohärdar – men har ofta nära till skidåkning, vandringsleder, sjöar eller hav. I USA har de omskrivits som zoomstäder, med referens till den populära app som många bolag använder för att mötas digitalt.
Zoomstädernas nya invånare är sådana som gjort coronapandemins påtvingade distansarbete till något positivt – eller åtminstone ett äventyr. Om man inte måste vara så nära kontoret kan man lika gärna bo större och billigare och fylla fritiden med fiske, vandring eller segling, resonerar de.
Ökande priser
Den lilla bergsstaden Truckee i Kalifornien, som ligger nära skid- och vandringsparadiset Lake Tahoe, några timmar nordost om San Francisco, har sett en enorm ökning i efterfrågan på bostäder de senaste månaderna.
Fastighetspriserna har ökat med 23 procent jämfört med fjolåret, noterar public servicekanalen NPR. Andra eftertraktade semesterområden som Aspen i Colorado och East och West Hamptons på Long Island i New York har också sett rejäla prisstegringar. Faktum är att priserna gått upp på de flesta platser i USA som inte är utpräglade storstadsområden, skriver NPR.
Fenomenet finns även i Europa. I Spanien, vars invånare i våras var med om en mycket hård nedstängning på grund av coronaviruset, har efterfrågan på bostäder utanför storstäderna Madrid, Barcelona och Valencia ökat med 17 procent, skriver tidningen El País. Utflyttarna är i synnerhet på jakt efter hus eller lägenheter med balkong, i den händelse de blir tvungna att sitta i karantän igen.
Bestående trend?
Även i Sverige vittnar mäklare utanför storstäderna om en ökad tillströmning av kunder. Men om coronpandemin gett upphov till en bestående gröna vågen-trend är för tidigt att säga, enligt framtidsforskare.
– Vi vet inte vilka konsekvenser pandemin får, ännu syns inget i folkbokföringsstatistiken, säger Martin Kolk, docent i demografi vid Stockholms universitet.
– De senaste 25 åren har ju utvecklingen gått i motsatt riktning, storstäderna har vuxit snabbare än övriga delar av landet. Men det kan ju ändras.