Pennsylvania – ledning för stor för omräkning

Joe Bidens ledning i presidentvalet i Pennsylvania rapporteras vara tillräckligt stor för att en omräkning ska kunna uteslutas. Donald Trump och hans medarbetare fortsätter hävda valfusk på flera håll, men får också mothugg från partikamrater.

Trumpanhängare kräver att rösterna i flera städer och delstater, som här Philadelphia, ska räknas på nytt.

Trumpanhängare kräver att rösterna i flera städer och delstater, som här Philadelphia, ska räknas på nytt.

Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-11 07:10

Det handlar inte om stora marginaler – Biden leder med 49,7 procent mot Trumps 49,0 – men räkningen närmar sig sitt slut. Skillnaden kommer i slutänden vara tillräckligt stor för att det inte ska vara möjligt att begära en omräkning, rapporterar Reuters.

Om en kandidat beräknas vinna i Pennsylvania med mindre än 0,5 procent vid avslutad röstning så måste rösterna enligt delstatens lagar räknas om.

President Donald Trump och hans kampanjarbetare försöker använda alla juridiska verktyg för att få till omräkningar eller utredningar av påstått valfusk. I måndags lämnades en stämningsansökan in i Pennsylvania, som syftade till att en vinnare inte skulle utnämnas. Den baserades på ett vittnesmål från en postanställd som påstod sig ha bevittnat valfusk, men denne har senare tagit tillbaka sitt vittnesmål.

Räknas om för hand

I Georgia är marginalerna desto mindre. Eftersom Joe Biden bara leder med drygt 14 000 röster i delstaten kommer det att ske en obligatorisk omräkning. Den ska genomföras för hand – inom nio dagar.

– Vi vill påbörja detta innan veckans slut, säger Brad Raffensperger, delstatens högst uppsatte politiske tjänsteman med ansvar för valfrågor, enligt Reuters.

– Folk kommer att jobba mängder av övertid under de kommande veckorna.

Delstaten har 16 elektorsröster, som dock inte väntas kunna göra någon skillnad.

Sedan millennieskiftet har det skett vid 31 tillfällen att röster räknats om i hela delstater, visar den partioberoende organisationen Free Vote i en sammanställning, enligt Reuters. I endast tre av fallen har det gjort någon skillnad för utfallet. I en majoritet av dem slutade det med att kandidaten som ledde utökade sin ledning.

Trumpseger i nordväst

Vid sidan av detta har Trump dock vunnit delstaten Alaska, enligt amerikanska medier. Men delstatens tre elektorsröster är inte tillnärmelsevis tillräckliga för att göra någon skillnad utifrån läget som det ligger.

En annan stämningsansökan har skickats in i Michigan, i samma syfte som den i Pennsylvania.

Trumplägret kräver att inget resultat utropas i delstaten förrän det är säkerställt att samtliga röster är legitima och lagda enligt gällande delstatslag. Oberoende bedömare har redan utropat Joe Biden som vinnare där.

Stämningsansökningarna är de senaste i en rad protester från republikanskt håll då den sittande presidenten fortsatt hävdar att det har förekommit valfusk och att han "bestulits" på segern.

Domare har redan avfärdat en tidigare anmälan i Michigan, liksom en i Georgia, och juridiska experter säger till nyhetsbyrån Reuters att även den nya stämningen har små chanser att komma längre än så.

"Mytologi"

Republikanerna har ännu inte kunnat visa några bevis för valfusk, och The New York Times uppger att ansvariga för rösträkningen och politiskt tillsatta från båda partierna i ett dussintal stater förkastar idén om att några oegentligheter har förekommit.

– Människan har en mycket stor förmåga att hitta på saker som inte är sanna om val. Konspirationsteorier och rykten och allt sådant löper amok och av någon anledning skapar val den typen av mytologi, säger republikanen Frank LaRose från Ohio.

LaRose är delstatsminister och ansvarig för rösträknandet i sin delstat, vilket även partikamraten Scott Schwab i Kansas är.

– Kansas upplevde inga vitt utspridda systematiska problem med valfusk eller några andra problem under valet, säger Schwab till tidningen.

– Vi är väldigt nöjda med hur valet har gått till hittills.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!