Plastdrivorna runt megastaden kan ge miljarder

Lighthouse Beach skulle kunna vara ett paradisiskt utflyktsmål. I stället präglas den av drivor av skräp och dumpade båtvrak. Vid en frivilligaktion fylls snabbt 230 stora säckar med plast. Återvinningsföretag betalar bra, och Afrikas största stad skulle kunna tjäna miljarder på sopsorteringen.

Ihopsamlad plast sorteras i Lagos norra utkanter. Det finns pengar i avfall, men än så länge tas bara en bråkdel av megastadens skräp omhand.

Ihopsamlad plast sorteras i Lagos norra utkanter. Det finns pengar i avfall, men än så länge tas bara en bråkdel av megastadens skräp omhand.

Foto: Pius Utomi Ekpei/AFP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-06 05:39

Atlantens mjuka vågor slår mot Lighthouse Beach, söder om Nigerias ekonomiska huvudstad Lagos. Vattenbrynet skulle kunna locka många av de uppemot 25 miljoner människor som bor i regionen – om stranden inte vore så smutsig.

13 000–15 000 ton avfall uppstår i Lagos varje dygn, varav 2 250 ton plast, beräknar startup-företaget Wecyclers. Ingen fungerande sopsortering finns. Skräpet hamnar överallt, och är ett jätteproblem – men Wecyclers ser en affärsmöjlighet.

– Ett återvinningsföretag kommer och hämtar i morgon, säger Owoade Yussuf, som organiserat den här dagens skräpplockning i den heta sanden.

– All den här plasten kommer att återanvändas, förklarar han för nyhetsbyrån AFP.

Miljarder per år

Sorterad plast kan säljas för 190 000 naira (4 400 kronor) per ton. Det innebär att Lagos skulle kunna dra in motsvarande 2,2 miljarder kronor per år bara på återvunnen plast, enligt Owoade Yussuf. Och, påpekar han, en finare miljö stärker ju även andra näringar, till exempel turism.

– För att locka folk till stranden behöver det vara rent.

Än så länge är miljömedvetenheten inne i den tätbefolkade megastaden låg. Många slänger skräpet rätt ut, och regn och blåst ser till att mycket hamnar i naturen.

Dags igen i juni

När dagen är över har frivilligskarorna hunnit rensa en strandremsa på kanske 100 meter. Lighthouse Beach sträcker sig dock bokstavligen så långt ögat kan se – tio mil västerut från Lagos, ända bort till grannlandet Benin.

– Det behövs kanske ett par månader, oavbrutet arbete varje dag, om vi skulle städa allt, säger Ebube Nwosu, som arbetar inom it-sektorn och är en av dagens frivilliga.

– Vi måste hitta ett sätt att förhindra att det kommer nytt skräp.

Men soppatrullen ger inte upp. De hoppas kunna höja folks medvetenhet, och planerar redan nästa städdag, i juni.

– Förhoppningsvis kan vi få ihop 100 frivilliga då, och även få med oss kringboende, säger Owoade Yussuf till AFP.

Fakta: Lagos

Ön Lagos har varit bebodd i många hundra år. När européer började utforska västra Afrikas Atlantkust fanns fiskebyn Eko på ön, och dagens megastad kallas fortfarande för Eko.

Portugisiska upptäcktsresande började i slutet av 1400-talet kalla platsen Lagos, som betyder sjöar eller laguner. Kungadömet Lagos blev en viktig hamn när den grymma transatlantiska slavhandeln växte under följande århundraden.

I början av 1800-talet förbjöd Storbritannien slaveriet, och slöt sig samman med lokala ledaraspiranter för att inta staden. Det brittiska inflytandet stärktes, och Lagos blev huvudstad i kolonin Nigeria, med telefoni- och järnvägsförbindelse till London redan på 1800-talet.

Först 1991 ersattes Lagos som formell huvudstad i Nigeria, av nybyggda Abuja.

Men staden har vuxit fram som en av världens folkrikaste metropoler. Kultur- och finanslivet är brokigt och starkt, men jättestaden lider av överbefolkning och förorening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!