Ska "Super Mario" rädda Italien ur krisen?

Förhandlingarna om en lösning på Italiens regeringskris nådde inte fram. Nu vill president Sergio Mattarella att ett brett och högprofilerat samarbete tar vid – och Mario Draghi kallas in från kulisserna.

Den tidigare ECB-chefen Mario Draghi (mitten) får av allt att döma möjlighet att försöka bilda regering i Italien. Arkivbild från maj 2020.

Den tidigare ECB-chefen Mario Draghi (mitten) får av allt att döma möjlighet att försöka bilda regering i Italien. Arkivbild från maj 2020.

Foto: Alessandro Di Meo/poolfoto via AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-02-02 22:25

Regeringsförhandlingarna fortsatte in i det sista inför en deadline på tisdagen, men bar i slutänden ingen frukt. President Mattarella gick omgående ut och önskade att en samarbetsregering med klart stöd i parlamentet tar vid, så att den får alla verktyg att bemöta pandemin och de ekonomiska utmaningar som följer i dess spår.

Bara några minuter senare kom beskedet: Mario Draghi, tidigare chef för Europeiska centralbanken (ECB), ska träffa Mattarella i Quirinalpalatset i Rom på onsdag.

Med i spekulationerna

Såväl italienska som internationella medier tolkar händelseförloppet som att Mario Draghi med all sannolikhet kommer att få stafettpinnen. Hans namn hade redan varit uppe för spekulation.

73-årige Draghi började i banksektorn och satt sedan som chef för Italiens finansdepartement under totalt tio regeringar. Under hans ledning skedde en av de största privatiseringarna i Italiens historia. Han erhöll smeknamnet "Super Mario" i hemlandet för sin hantering av finanskrisen och fick sedan förtroendet att leda ECB, vilket han gjorde från hösten 2011 till hösten 2019.

Italien har en god vana av breda regeringsbildningar, som i regel kommit att ledas av relativt okontroversiella teknokrater utan stänk av partifärg.

Conte försökte förgäves

Den tidigare premiärministern Giuseppe Conte var en sådan premiärminister. Han avgick förra veckan, sedan hans regering tappat stödet i parlamentets två kammare.

Det mindre partiet Levande Italien, som leds av den ännu tidigare premiärministern Matteo Renzi, hade hoppat av regeringssamarbetet. Conte försökte förgäves samla parlamentariskt stöd under en ny plattform och förde intensiva samtal, men fick inget gehör.

Deputeradekammarens talman Roberto Fico hade fått i uppdrag att medla mellan partierna, men tvingades under tisdagen meddela Sergio Mattarella att det var kört.

I Contes regering ingick Femstjärnerörelsen, socialdemokratiska PD och vänstergruppen Fria och jämlika. Ett brett samarbete skulle sannolikt förutsätta att ytterligare en tidigare regeringschef tar plats i handlingarna: Silvio Berlusconis parti Heja Italien torde av allt att döma ligga närmare till hands för ett samarbete än partierna ännu längre ut på högerkanten – om han kan övertygas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!