Storbritannien har gett första Astra-sprutan

Storbritannien har börjat använda Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Landet blir först i världen med att i stor skala få ut ett vaccin som kan förvaras i rumstemperatur, enligt premiärminister Boris Johnson.

Den 82-årige dialyspatienten Brian Pinker blev den första britten att vaccineras med Astra Zenecas vaccin, som utvecklats tillsammans med Oxforduniversitetet.

Den 82-årige dialyspatienten Brian Pinker blev den första britten att vaccineras med Astra Zenecas vaccin, som utvecklats tillsammans med Oxforduniversitetet.

Foto: Steve Parsons/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-01-04 09:50

Först ut blev 82-årige dialyspatienten Brian Pinker. Han fick sprutan på Churchill Hospital i Oxford, bara några hundra meter från laboratoriet där svenskbrittiska Astra Zeneca utvecklat preparatet i samarbete med Oxford University.

Pinker riktade ett tack till forskarna bakom vaccinet, som är det andra att godkännas i Storbritannien.

– Jag är så tacksam för att ha fått covidvaccinet, och väldigt stolt över att det blev det som togs fram i Oxford, säger han enligt medier.

– Sjuksköterskorna, läkarna och personalen här har gjort en strålande insats. Nu ser jag fram emot att fira min 48:e bröllopsdag med min hustru Shirley senare i år, fortsätter han.

Storbritannien var tidigare även först med att börja använda det vaccin från Pfizer-Biontech som nu distribueras i bland annat Sverige. Andra världsmakter som Ryssland och Kina har också börjat vaccinera i stor skala, men i Västeuropa har britterna tagit ledningen.

I och med att Astra-vaccinet inte har samma hållbarhetskrav vad gäller kyl- eller frys-förvaring som andra preparat säger premiärminister Johnson i BBC:s The Andrew Marr Show att Storbritannien är "första land att gå i bräschen med ett vaccin för rumstemperatur".

– Vi hoppas att vi kan ge tiotals miljoner doser under de närmaste tre månaderna, säger Johnson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!