Norges statsminister Erna Solberg meddelade att kravet på tio dygns karantän vid hemkomsten för norrmän slopas på måndag för alla nordiska länder, alltså förutom tidigare aviserade Danmark även Island, Finland och Sverige.
Men regioner med stor smittspridning utesluts, och för Sveriges del gäller det hela landet utom Gotland.
"Märkligt besked"
Kent Hansson säger att beskedet är väldigt nedslående för Strömstad även om han sett en viss ljusning sedan regeringen öppnade för resor i Sverige.
– Strömstad är ju en sommarstad även för svenska turister och jag har fått signaler om att bokningarna ökar från svenskt håll sedan man öppnade upp för resor. Men det täcker självklart inte bortfallet från våra norska gäster. Det går inte, eftersom det är en för stor andel.
Mats Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs kommun, delar Kent Hanssons uppfattning om att beskedet är märkligt.
– Det låter lite märkligt, eftersom covidsituationen i norra Bohuslän är väldigt låg. Det är väldigt få här som har covid-19. Det är Göteborg och Stockholm som är drabbade och när norrmännen kommer till Gotland träffar de ju stockholmarna. Det finns en uppenbar risk att norrmän och stockholmare kommer att blandas där, säger han.
Få smittade
Kent Hansson tycker att den mediebild som kablas ut från norskt håll är orättvis.
– De säger att Bohuslän har ganska högt antal smittade och är långt från de kriterier som Norge satt upp för att öppna upp gränsen. Men det är på grund av att Göteborg räknas med. Förutom Göteborg har Bohuskommunerna oerhört få smittade och ju längre norrut mot norska gränsen desto färre är det.
Han pekar på att gränshandeln vid norska gränsen är hårt drabbad.
– Gränshandeln är ju enorm i Strömstad och det kommer nog att bli många friställda, tror jag, säger Kent Hansson.
I Sotenäs är situationen inte riktigt lika dyster.
– Besöksnäringen är en viktig näring, men Sotenäs är också nordiskt centrum för marin livsmedelsindustri. Här tillverkas Kalles kaviar och Abbas sill och den industrin går för fullt så vi är inte riktigt lika hårt drabbades som de kommuner som är mer beroende av besöksnäringen, säger Mats Abrahamsson.
Befarar fler konkurser
I Värmland möttes beslutet med besvikelse.
– Jag är besviken och förvånad. Vi hade trott att vi skulle få ett besked som innebar en begränsad öppning, givet hur nära vi är varandra och givet att vi har en hyfsat låg smittproblematik jämfört med resten av Sverige, säger Georg Andrén, landshövding i Värmland.
Han talar nästan dagligen med gränskommunerna och handlarna.
– Situationen är otroligt allvarlig redan i dag. Handlarna försöker behålla sin personal, men det är svårt. Jag tror dessvärre att ju längre vi har den här onaturliga gränsstängningen, desto fler konkurser och varsel som gör att folk blir av med sina jobb kommer vi att se. Det här skadar inte bara gränshandeln, utan även näringslivet runt omkring.
Georg Andrén har under fredagen varit i kontakt med den politiska ledningen på utrikesdepartementet.
– Vi fortsätter att se vad man kan göra för att man på norsk sida ska ha förtroende för att det är hyfsat säkert att resa in i Värmland.