Införandet av basinkomst var ett löfte från premiärminister Pedro Sánchez regeringskoalition, bestående av hans socialdemokratiska PSOE och vänsterradikala Podemos, som tillträdde i januari. Reformen godkändes i slutet av maj och syftar till att garantera en inkomst på 462 euro (drygt 4 700 kronor) för ensamboende vuxna.
Familjer kan ansöka om ytterligare 139 euro per person, men maximalt betalas 1 015 euro (ungefär 10 400 kronor) ut för varje hushåll.
Det beräknas kosta statskassan omkring tre miljarder euro (30 miljarder kronor) per år.
Regeringen beslutade att sjösätta reformen tidigare än planerat med anledning av coronakrisen, som slagit hårt mot landets ekonomi. Av runt 750 000 ansökningar som kommit in sedan starten den 15 juni har runt 143 000, knappt 20 procent, behandlats och 80 000 godkänts, enligt ett myndighetsuttalande.
Svår väntan
Men enligt tjänstemannafackförbundet CSIF går det betydligt trögare än så.
– Närmare 99 procent av ansökningarna har inte behandlats, säger talespersonen José Manuel Molina.
Myndigheterna har egentligen bara gjort bedömningar i 6 000 av fallen, medan övriga 74 000 gäller hushåll som tidigare fått andra typer av stöd och därför automatiskt godkänts för basinkomst.
En av de hundratusentals som oroligt väntar på besked är den 42-åriga tvåbarnsmamman Marta Sánchez i Sevilla, som ansökte om stödet i slutet av juni.
– Det är mer än två månader sedan, trots att detta var tänkt som en åtgärd så att ingen skulle behöva hamna på gatan, säger hon.
Saknas personal
Både hon och maken förlorade sina jobb under vårens strikta coronanedstängning och har tvingats vända sig till Röda Korset för att få hjälp med mat. Tack vare hjälp från släktingar med att betala räkningar, och en fastighetsvärd som haft överseende med uppskjutna hyresinbetalningar, har de ännu kunnat bo kvar i sitt hem, berättar Marta Sánchez.
Enligt CSIF beror den långsamma takten på att regeringen skyndade igenom reformen utan att försäkra sig om att det finns tillräckligt med utbildad personal för att behandla alla ansökningar.
En talesperson för socialdepartementet medger att det gått långsammare än planerat, men säger att regeringen arbetar på att snabba upp processen och att besked från och med nu ska kunna lämnas fortare. Enligt regeringens uppskattningar väntas totalt 850 000 hushåll, omkring 2,3 miljoner människor, få del av basinkomsten.