"Efter ett samtal mellan Microsofts vd Satya Nadella och president Donald Trump är Microsoft berett att fortsätta diskussioner om ett köp av Tiktok i USA", meddelar det amerikanska företaget.
Beskedet kommer sedan Trump i helgen hotat med att förbjuda appen i USA med hänvisning till nationell säkerhet, och att Microsoft då ryktats ha fått kalla fötter om ett köp.
Enligt Microsofts uppgifter ska förhandlingarna röra Tiktoks verksamhet i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Även vad gäller övriga världen har Bytedance tidigare öppnat för en försäljning i form av en börsnotering, men hur detta påverkas av Microsoft-samtalen är oklart.
Aktieinnehav oroar
USA:s president Donald Trump säger på måndagen att han inte har något emot att Microsoft köper Tiktok, men ger försäljningen en tidsfrist på 45 dagar – annars förbjuds appen i USA.
– Den kommer att stängas ner 15 september om inte Microsoft eller någon annan lyckas köpa den, säger Trump till reportrar.
Vita husets rådgivare Peter Navarro uttrycker dock oro för att Microsoft har kinesiska kopplingar genom sina aktieinnehav i landet.
– Så frågan är, kommer Microsoft att påverkas? Kanske kan Microsoft göra sig av med sina kinesiska innehav? säger Navarro i en intervju med CNN.
Bytedance-grundaren Zhang Yiming skriver i ett personalmeddelande att de står inför ett "reellt scenario" kring att Tiktoks verksamhet i USA kan komma att tvångssäljas, rapporterar nyhetssajten Pandaily.
"I skenet av ökande komplikationer i det geopolitiska landskapet och stort tryck utifrån, så har våra team arbetat dygnet runt och offrat sina helger de senaste veckorna för att säkerställa bästa möjliga resultat", skriver Yiming.
Nytt högkvarter
Brittiska The Sun rapporterar att Bytedance, som nu är baserat i Peking, planerar ett högkvarter i London. Det skulle i och för sig distansera företaget från den kinesiska diktaturen. Men om Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar emot bolaget med öppna armar riskerar en sådan affär ändå att komplicera relationen med USA:s ledning, skriver The Sun.
De två ledarna har tidigare varit oense om en annan kinesisk bjässe, Huawei. Farhågorna är ungefär desamma i båda fallen – att företagen står den kinesiska regimen så nära att deras mjuk- och hårdvaror kan fungera som spioneriverktyg.
I fallet Huawei löstes oenigheten när Storbritannien följde USA:s exempel och införde hårda restriktioner för vilken it-utrustning företaget får sälja och installera i landet.
Stort engagemang
Åtminstone för Appletelefoner är Tiktok världens mest populära app och används flitigt av uppskattningsvis en miljard människor, däribland många barn och unga i Sverige.
USA är en av de större marknaderna, med ungefär 100 miljoner användare.
Den pågående dragkampen om företaget väcker stort engagemang, inte minst i Kina. Ämnet hade under måndagen över 920 miljoner visningar på Weibo, Kinas Twitterliknande mikrobloggplattform, rapporterar Reuters.
Frågan dök också upp på kinesiska UD:s dagliga presskonferens på måndagen. USA "tänjer på konceptet nationell säkerhet" och utgår utan bevis från att företag är skyldiga, svarade talesmannen Wang Wenbin på frågan om hur Kinas regim ser på utvecklingen.