Tyskland: EU är inte bara en marknad

Coronakris och oeniga medlemsländer får hösten att se mörk ut i Europa. Tyskland hoppas på det motsatta.
–Vi vill inspirera, säger EU-minister Michael Roth inför ett avgörande halvår för unionen.

Tysklands EU-minister Michael Roth laddar för höstens ordförandeskap i EU:s ministerråd. Arkivbild.

Tysklands EU-minister Michael Roth laddar för höstens ordförandeskap i EU:s ministerråd. Arkivbild.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-06 18:30

Från den 1 juli är Roth en av spindlarna i nätet när Tyskland tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd. Han är visserligen formellt "bara" statssekreterare under utrikesminister Heiko Maas, men är Tysklands representant när ländernas EU-ministrar samlas.

Ordförandeskapet kommer i ett läge när samarbetet knakar ordentligt. Gränser har stängts på grund av coronapandemin. Oenighet råder om hur de drabbade ska stödjas och med hur mycket. Rejält olika åsikter finns om allt från synen på demokrati och rättssystem till migration och beskattning.

Passande då att bjässen Tyskland får ansvar för att hitta rätt väg vidare. Även om tyskarna själva betonar att det handlar om ett lagarbete.

– Tyskland har en särskild ledarroll i EU för vi är det största landet. Men utan samarbete med våra partner så fungerar det inte. Vi vill skicka positiva signaler om att nyckeln är solidaritet, säger Michael Roth på ett webbsänt seminarium hos den Brysselbaserade tankesmedjan EPC.

"Nettovinnare"

En stark signal har redan skickats ut. Nyligen ställde sig Tyskland och Frankrike tillsammans bakom tanken på gemensamt EU-upplånade pengar för att hjälpa coronadrabbade länder. Att EU:s två tyngsta medlemmar står på samma sida i frågan bäddar för en betydligt snabbare lösning än väntat i striden om coronastöd och nästa långtidsbudget.

Visserligen är Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark fortsatt skeptiska. Men det tycks inte oroa Michael Roth.

– Man ska inte överskatta "frugala fyrans" roll. Jag är väldigt optimistisk om att vi kommer att nå en uppgörelse, säger han.

Roth gillar inte vad han kallar för en gammaldags uppdelning av EU-länderna i nettobetalare och nettomottagare, sett till vad som betalas i EU-avgift och vad som kommer tillbaka i stöd. Han trycker i stället på de totala fördelarna från den inre marknaden.

– Mitt budskap har alltid varit att Tyskland är en nettovinnare på EU.

Tunga ämnen

Den tyska hösten kommer att vara oerhört späckad. Utöver coronakrisen och brådskan med att enas om långtidsbudgeten – som ska gälla redan från den 1 januari 2021 – finns flera tunga ämnen att avhandla, som klimatet, asyl- och migrationspolitiken, utvidgningen på Balkan, framtida handel med Storbritannien och relationerna till Kina och USA.

Tungt fokus utlovas också på hur medlemsländerna lever upp till demokratiska krav, yttrandefrihet och rättsstatsprinciper. Tyskland lovar att driva på för att knyta utbetalandet av diverse EU-stöd till att medlemsländerna uppfyller grundläggande principer.

– EU är först och främst en union av värderingar – inte bara en inre marknad eller en valutaunion, säger Michael Roth.

Fakta: Ordförandeskapet i EU

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Så här ser listan ut under de närmaste åren:

2020: Kroatien (vår), Tyskland (höst)

2021: Portugal (vår), Slovenien (höst)

2022: Frankrike (vår), Tjeckien (höst)

2023: Sverige (vår), Spanien (höst)

2024: Belgien (vår), Ungern (höst)


Fakta: Michael Roth

Michael Roth, född 1970, är Tysklands EU-minister sedan 2013 – formellt som politisk statssekreterare på utrikesdepartementet under utrikesminister Heiko Maas. Han är född och uppvuxen i Heringen i nordöstra Hessen, alldeles intill gränsen mot det forna Östtyskland och har varit parlamentsledamot för socialdemokratiska SPD sedan 1998.

Roth kandiderade i fjol till partiledarposten i SPD tillsammans med regionalpolitikern Christina Kampmann, men blev utslagen på tredje plats i den första valomgången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!