Tyskland: Främst äldre ska få Astravaccin

Tyskland har beslutat att främst personer äldre än 60 år ska vaccineras med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.

Foto: Russell Cheyne/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-30 15:33

Alla 16 delstater har kommit överens om att följa rekommendationen från Tysklands vaccinkommitté. Förbundskansler Angela Merkel, 66, säger att hon själv är redo att ta vaccinet.

– Jag har sagt att när det är min tur kommer jag vaccinera mig, även med Astra Zenecas vaccin, säger hon vid en presskonferens.

Alla ska få erbjudande

Tyskland planerar fortfarande att hålla vad som utlovats: att alla vuxna invånare ska ha blivit erbjudna vaccination mot covid-19 innan sommaren är slut. Det var beskedet hälsominister Jens Spahn gav under tisdagen.

I vissa fall kan även personer yngre än 60 år ta vaccinet. Det gäller till exempel för högprioriterade grupper som vårdanställda, skriver Reuters.

Beslutet tas efter att Tyskland haft ett antal fall där vaccinerade drabbats av allvarliga blodproppar.

Tidigare under kvällen rekommenderade Tysklands vaccinkommitté att vaccinet endast ges till personer som är 60 år och äldre.

Nio kvinnor

Det tyska institutet PEI har identifierat 31 fall där patienter har fått blodproppar i hjärnan sedan de fått Astra Zenecas vaccin, som nu fått namnet Vaxzevria. Nio av patienterna har avlidit.

Av de 31 drabbade är 29 kvinnor. De är i åldrarna 20 till 63 år.

Tyskland pausade vaccineringarna med Vaxzevria, men återupptog dem sedan den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) sade att vaccinet är effektivt och säkert.

Flera delstater, bland annat Berlin och Brandenburg, har redan beslutat att inte ge vaccinet till personer yngre än 60 år.

Rättad: I en tidigare version av texten var rubriken felaktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!