Trots stor oenighet och nya pandeminedstängningar har EU-parlamentet och ministerrådets ordförandeland Tyskland ihärdigt förhandlat vidare i jakten på en kompromiss i kampen om nästa långtidsbudget och EU:s stora coronastöd.
Åtminstone delvis har de nu lyckats.
På torsdagen nåddes en preliminär uppgörelse om rättsstatsprinciperna – det vill säga hur man ska säkerställa att EU-pengar inte går till medlemsländer som inte följer grundläggande rätts- och demokratiprinciper.
"Stärker skyddet"
"Den nya villkorsmekanismen kommer att stärka skyddet av EU-budgeten då brott mot rättsstatsprinciperna leder till missbruk av EU-medel. Jag är väldigt glad över att det goda samarbetet med parlamentets förhandlingsgrupp har gjort det möjligt att nå en snabb uppgörelse", säger Tysklands EU-ambassadör Michael Clauss i ett uttalande efteråt.
EU-minister Hans Dahlgren (S) gör tummen upp:
– Väldigt positivt. Det här är en unik mekanism som inte har funnits i EU-systemet tidigare. För första gången finns det nu en koppling mellan de pengar som betalas ut till medlemsstaterna och den respekt som man har för rättsstatens principer. Och det är ett mycket välkommet besked, säger han till TT.
Kvalificerad majoritet
Sverige var kritiskt till ett tidigare kompromissförslag.
– Det fanns en del urvattnat i det som vi inte tyckte var bra, men som nu har återkommit på ett bättre sätt, säger Dahlgren.
Uppgörelsen innebär bland annat att åtgärder kan börja vidtas mot medlemsländer redan om det finns "allvarlig risk" för missbruk av EU-medel. Beslut om åtgärderna ska sedan tas av ministerrådet om det finns stöd från en kvalificerad majoritet av medlemsländerna, det vill säga minst två tredjedelar.
Ungersk protest
Torsdagens uppgörelse behöver nu godkännas av hela EU-parlamentet, liksom av ministerrådet.
Protester hörs redan från Ungern, vars nuvarande regering flitigt fått kritik för lagstiftning och åtgärder som ifrågasatts ur rättsstatsperspektiv.
"Ingenting är klart förrän allt är klart", skriver justitieminister Judit Varga på Twitter.
– Det är kanske inte så oväntat. Vi har hört negativa tongångar därifrån tidigare, konstaterar Dahlgren som ändå räknar med att tillräckligt många EU-länder ska ställa sig bakom uppgörelsen.
Parallellt med rättsstatsdiskussionerna förhandlas även om vissa budgetposter som EU-parlamentet vill höja. En uppgörelse krävs även där innan långtidsbudgeten kan spikas definitivt.