USA har aktiverat en mekanism för att tvinga igenom ett återinförande av alla FN-sanktioner mot Iran – med hjälp av en klausul i det kärnenergiavtal som president Donald Trump i maj 2018 beslutade att USA inte längre är en del av. Han trappade därefter på nytt upp de amerikanska sanktionerna mot landet. Iran har reagerat genom göra vissa avsteg från avtalet.
Trots att man inte längre är en del av JCPOA-avtalet hänvisar Washington till en klausul i texten som slår fast att undertecknare har rätt att på egen hand utlösa ett återinförande, om Iran kan sägas ha brutit mot avtalet på ett betydande vis.
"Alliera sig med ayatollorna"
Enligt klausulen ska detta leda till att sanktionerna börjar gälla igen efter 30 dagar – utan att Ryssland eller Kina ska kunna lägga in sitt veto.
USA:s försök att tvinga fram sanktioner kommer sedan landet i förra veckan misslyckades med att få stöd i säkerhetsrådet för en resolution om att förlänga ett vapenembargo mot Iran. Enbart Dominikanska republiken stödde USA.
När Frankrike, Tyskland och Storbritannien på torsdagen klargjorde att de motsätter sig försöket att återinföra alla FN-sanktioner eftersom USA lämnat JCPOA reagerade USA:s utrikesminister Mike Pompeo häftigt och sade att de "väljer att alliera sig med ayatollorna".
13 av 15 länder
Men nu har hittills totalt 13 länder av 15 i säkerhetsrådet klargjort att de är emot USA:s avsikt, och bara Dominikanska republiken har ännu inte luftat sin åsikt.
Därmed är osäkerheten ännu större än tidigare om hur säkerhetsrådet härnäst ska agera.
Att frågan är storpolitiskt het visas också av att FN:s generalsekreterare António Guterres tydligt distanserar sig från den.
– Säkerhetsrådsmedlemmar kommer att behöva tolka sin egen resolution, inte generalsekreteraren, säger Guterres talesperson Stephane Dujarric.