"Den 27, 28 och 29 december kommer vaccineringen att starta runt om i EU", skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.
Hon sade på onsdagen att en koordinerat start skulle visa att unionen håller samman med en rättvis fördelning av doser.
Frankrike, Tyskland och Italien är några av länderna som siktar på att starta samtidigt den 27. EES-landet Norge är ett annat. Även Sverige kan sätta igång då – kanske till och med på annandagen, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till Ekot i Sveriges Radio.
Snabba ryck
Pappersarbetet har skyndats på. På måndag håller den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ett extrainsatt möte där amerikanska Pfizer och tyska Biontechs vaccinvariant kan få klartecken. Det kan ske dagen före dopparedagen. Sedan ska EU-länderna och kommissionen ge en sista välsignelse varpå leveranserna kan påbörjas.
Då står myndigheter i startgroparna för att få ut vaccinet på marknaden med extrem fart, som vice kommissionsordförande Margaritis Schinas uttryckte det på onsdagen.
– Vi kan få det gjort på två dagar, sade han.
– Om godkännandet kommer som planerat börjar vi i Tyskland den 27 december. Andra länder i EU vill också kunna vara redo att börja den 27 december, säger den tyske hälsoministern Jens Spahn inför ett webbmöte på torsdagen mellan förbundskansler Angela Merkel och cheferna på Biontech.
I vanliga fall tar det EMA omkring sju månader att bedöma ett läkemedel. Om Pfizer/Biontech-vaccinet får myndighetens godkännande på måndag så sker det 20 dagar efter att EMA fick testresultaten. Godkännandet blir sannolikt villkorat och vaccinet lär granskas löpande.
Nya beställningar
EU beställde redan i november 200 miljoner doser av det covid-19-vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech. Nu fyller man på genom att utnyttja den option om ytterligare 100 miljoner doser som samtidigt blev klar.
– Vi vill vara säkra på att få fler doser eftersom det är stor efterfrågan, säger en talesman för EU-kommissionen till nyhetsbyrån Reuters.
Samtidigt skrivs ännu ett nytt vaccinkontrakt, det sjunde i ordningen, med amerikanska Novavax. 100 miljoner doser köps in, med ytterligare 100 miljoner i reserv.
Köar för klartecken
EU har skrivit avtal med sju olika leverantörer om totalt 1,4 miljarder doser, med option på ytterligare 560 miljoner.
I nuläget är dock Pfizer/Biontech det enda av de sju som är i närheten av att godkännas. Vaccindoserna som ska levereras till europeiska länder tillverkas i en Pfizer-fabrik i Belgien, varifrån det skickas via lastbilar och flygplan. En stor utmaning är att det måste förvaras i 70 minusgrader.
Storbritannien, USA och Kanada har redan börjat vaccinera sina befolkningar. Under den första veckan fick fler än 137 000 britter sprutan, enligt den brittiska regeringen.
Nummer två i kön till EMA är amerikanska Moderna, som hoppas få klartecken den 12 januari. För Johnson & Johnson och Astra Zeneca väntas ansökningar till EMA dröja till i mars.
Vaccinet ges i två omgångar, med några veckors mellanrum.