Vaccinstrid hårdnar mellan EU och britter

Uteblivna vaccinleveranser får relationen mellan EU och Storbritannien att surna. Om inte läkemedelsjätten Astra Zeneca levererar utlovade doser kan exportförbud snart införas hotar EU.

Den brittiska premiärministern Boris Johnson ska samtala med Angela Merkel och Emmanuel Macron om vaccintvisten. Arkivbild.

Den brittiska premiärministern Boris Johnson ska samtala med Angela Merkel och Emmanuel Macron om vaccintvisten. Arkivbild.

Foto: Christopher Furlong/Pool Photo via AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-22 16:21

Den brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca släpar efter med utlovade vaccinleveranser till EU och det sliter på redan ansträngda relationer mellan unionen och de brittiska öarna.

I slutet av förra veckan hotade kommissionsordföranden Ursula von der Leyen företaget med exportstopp, försåvitt EU inte får sina utlovade vaccindoser före andra länder.

Enligt von der Leyen har nämligen Astra Zeneca bara levererat 30 procent av de 90 miljoner vaccindoser bolaget utlovat under årets första kvartal. Företaget har skyllt förseningarna på sina anläggningar i EU, men har samtidigt lyckats leverera enligt kontrakt till Storbritannien.

Strul i Nederländerna

Vid torsdagens digitala toppmöte kommer EU-ländernas stats- och regeringschefer vidare diskutera exportstopp samt andra åtgärder som kan bli aktuella för att försäkra sig om att tillverkare lever upp sina leveransavtal.

Hotet om exportstopp får många britter att dra öronen åt sig.

Detta bland annat för att Astra Zenecas tillverkning av vaccinet i flera fall sker utanför landets gränser. Ett sådant fall är underleverantören Helix fabrik i staden Leiben i Nederländerna. Där har vaccindoser stoppats från att skickas till Storbritannien, då leverantören även har ett kontrakt med EU – som kan innebära att vaccindoserna först måste gå till unionens länder.

"Vår ställning är tydlig"

I dagarna kommer den brittiska premiärministern Boris Johnson att samtala med sina motsvarigheter i Tyskland och Frankrike – Angela Merkel och Emmanuel Macron – om hur vaccintvisten bäst ska lösas.

Lyckas de inte hitta någon lösning på dagens låsta situation hotar ett fullskaligt handelskrig, varnar Johnsons stab.

– Vår inställning är tydlig – vi vill inte se att länder förelägger exportförbud på vacciner, säger en presstalesperson hos en brittiska premiärministern.

I nuläget ligger Storbritannien långt före EU-länderna när det kommer till att vaccinera sin befolkning. Nära 40 procent av befolkningen har i skrivande stund erbjudits minst en vaccindos. Motsvarande andel i det genomsnittliga EU-landet ligger runt 10 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!