Sedan rymdfärjorna flög för sista gången 2011 har USA saknat egen möjlighet att skicka människor till och från jorden. Det har inte gett den nationella stoltheten någon ro, och på onsdagen var det tänkt att ordningen – med amerikanska ögon – skulle återställas.
Men med bara 17 minuter kvar till uppskjutningen från Kennedy Space Center i Florida ställdes färden in. Astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley fick lämna kapseln Crew Dragon som skulle ha lyfts ut i rymden av en Falcon-raket från företaget Space X.
Sista provresa
Uppskjutningen skulle ha skett från startplatta 39A – en legendarisk plats, som använts av såväl Apollo-raketer som rymdfärjor.
Det privatägda företaget Space X har skrivit kontrakt med rymdstyrelsen Nasa om att sköta persontransporter till och från Internationella rymdstationen (ISS). Priset är på runt 55 miljoner dollar per resa. Tidigare har USA:s astronauter, däribland nyligen hemkomna svenskamerikanskan Jessica Meir, fått åka med Rysslands ålderstigna Sojuz-raketer, till prislappar på upp till 86 miljoner dollar per "biljett".
Formellt skulle onsdagens tur vara en sista provresa, innan den reguljära trafiken kommer i gång, och kallas därför demo-2. I demo-1 skickades dockan Ripley – döpt efter Sigourney Weavers rollfigur i "Alien"-filmerna – upp till ISS förra året.
Trump på plats
Men som vanligt med raketuppskjutningar är vädret en stor osäkerhetsfaktor. Och i ännu högre grad med astronauter inblandade, eftersom förhållandena måste vara stabila inte bara i Florida, utan även ute över Atlanten. Där ska kapseln Crew Dragon kunna falla ned på ett säkert sätt om något går snett på vägen upp. Därför avblåstes uppskjutningen.
Det betyder att USA:s president Donald Trump och övriga tillresta åskådare – som i och för sig var väldigt få i dessa coronatider – får ge sig till tåls till helgen. Nästa "fönster" för uppskjutning infaller på lördag.