Beskedet från Bryssel kom på tisdagseftermiddagen: Två nya lagförslag ska reglera nätjättarna, både vad gäller vad som får publiceras på nätet och konkurrensen. Anders Ygeman (S) är nöjd.
– Jag välkomnar besked från EU-kommissionen. Det betyder att de har lyssnat på Sverige och andra länder som drivit på för att få nya lagar på plats, säger han.
Den första delen, lagen om digitala tjänster, innebär reglering av hur sociala medier och andra it-jättar ska ta bort innehåll.
– Det är viktigt att plattformarna får ett tydligt ansvar för vad de publicerar, att de får ett ansvar för att plocka bort olagligt innehåll. Det har man inte varit tillräckligt bra på innan, säger Anders Ygeman och nämner bitcoinbedragare på sociala medier som ett exempel.
"Vi är oroliga"
Från andra sidan av det politiska spektrumet lyfts farhågor om att lagförslaget innebär ett för stort intrång i yttrandefriheten.
"Det är orimligt att stora företag ska kunna censurera användare som skriver om känsliga ämnen, helt utan förklaring eller möjlighet till rättssäker prövning", säger Arba Kokalari, moderat EU-parlamentariker och den enda svensk som sitter i det utskott som arbetar med lagen, i ett pressmeddelande.
Den del av förslaget som handlar om konkurrens, lagen om digitala marknader, omfattar nyhetsbyrån AFP:s källor bara tio storföretag, bland andra Facebook och Google. De senare är kritiska till hur lagarna ser ut.
"Vi kommer noga att studera förslagen under de kommande dagarna. Men vi är oroliga över att förslagen riktar in sig mot ett antal specifika företag", skriver Googlechefen Karan Bhatia i ett uttalande.
Global omsättning
Företagen måste enligt förslaget följa ett antal regler, och kan om de inte följs tvingas böta upp till tio procent av den globala omsättningen. Tidigare har bötesbelopp ofta varit baserade på omsättningen i ett visst land, vilket genererar betydligt lägre summor.
– Det är viktigt med regler som verkligen ser till att nätjättarna inte kan använda sin dominerande ställning till att diktera villkoren för övriga marknaden. Sverige ska fortsatt vara en röst för öppenhet och konkurrens, säger Anders Ygeman.
TT: Många av internetjättarna är amerikanska eller kinesiska bolag. Hur rimligt är det att EU ska reglera dem?
– Är företagen aktiva på den europeiska marknaden ska man följa europeisk lag, precis som svenska företag i USA ska följa amerikansk lag. Jag också att de här lagarna kan få stor påverkan även på andra marknader, som exempelvis GDPR tidigare fått, säger Ygeman.