El Salvador släpper kvinnor dömda för abort

Tre kvinnor i El Salvador som har suttit mellan sex och 13 år i fängelse för att ha gjort abort släpps fria.

Flera demonstrationer har anordnats i El Salvador för att släppa kvinnor som dömts för att ha gjort abort fria. Arkivbild.

Flera demonstrationer har anordnats i El Salvador för att släppa kvinnor som dömts för att ha gjort abort fria. Arkivbild.

Foto: Salvador Melendez/AP/TT

El Salvador2021-12-24 20:48

El Salvador har strikta anti-abortlagar och kvinnorna ska enligt aborträttsgruppen ACDATEE ha fått missfall, men bedömdes ha orsakat missfallen själva och dömdes därför till fängelse för mord.

En av kvinnorna har suttit sex år i fängelse, en i åtta år och en 13 år, enligt organisationen. De släpptes under torsdagen och återförenades med sina familjer.

Abort är totalförbjudet i landet och att avsluta en graviditet kan ge upp till åtta års fängelse. Ofta döms kvinnorna för mord i stället och därmed till längre fängelsestraff.

Aborträttsorganisationer i El Salvador kämpar för att abort ska bli tillåtet om kvinnans liv är i fara, fostret inte skulle överleva utanför livmodern och vid våldtäkt. Men i september i år stoppade president Nayib Bukele en reform som skulle ha öppnat för legala aborter av medicinska skäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!