Över tusen gripna i El Salvador efter mordvåg

Nästan 90 mord de senaste dagarna har fått myndigheterna att gripa över tusen misstänkta gängbrottslingar i El Salvador. För att få maten att räcka ransoneras måltiderna på landets fängelser.

Soldater patrullerar utanför en bussterminal i huvudstaden San Salvador tidigare i mars. Arkivbild.

Soldater patrullerar utanför en bussterminal i huvudstaden San Salvador tidigare i mars. Arkivbild.

Foto: Salvador Melendez/AP/TT

El Salvador2022-03-29 04:35

Över tusen misstänkta gängbrottslingar har gripits i El Salvador efter de senaste dagarnas mordvåg, uppger myndigheterna.

I fredags, lördags och söndags mördades minst 87 människor, vilket har fått president Nayib Bukele att införa ett undantagstillstånd som bland annat gör det lättare för myndigheterna att frihetsberöva personer.

Två mål mat

För att få maten att räcka till alla nya fångar har presidenten beordrat att ransonera livsmedlen och att fängslade misstänkta gängmedlemmar endast ska få mat två gånger om dagen.

"Tro inte att de kommer att släppas på fri fot," skriver Bukele på Twitter om alla de nya tillfångatagna.

Videomaterial som påstås visa hur fångar förnedras och misshandlas av vakter cirkulerar på sociala medier. Fångarna ska också ha fått sina madrasser beslagtagna och tvingats klä av sig.

Gängledare gripna

Landet i Centralamerika har upplevt en extrem våldsvåg de senaste dagarna kopplad till just gängkriminalitet efter att polis och militär gripit en rad ledare för ett av de stora gängen, MS-13.

De två ledande gängen, förutom MS-13 och Barrio-18, uppges tillsammans ha omkring 70 000 medlemmar och förra året redovisades 18 dödsfall per 100 000 invånare. Bukele vann valet 2019 på bland annat löften om att bekämpa gängbrottslighet, men har därefter ifrågasatts bland annat från amerikanskt håll.

I december förra året lyftes att presidenten i hemlighet skulle ha förhandlat fram ett slags vapenstillestånd i utbyte mot olika privilegier för fängslade gängmedlemmar som bland annat tillgång till mobiltelefoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!