Orosmoln skuggar Englands "frihetsdag"

En dag av firande – eller ångest? Englands stundande "frihetsdag" med slopade restriktioner överskuggas av oron för ökad smittspridning. –Det är goda nyheter för unga och ekonomin, men dåligt för dem som måste isolera sig igen, säger professor Catherine Barnard.

I april fick pubar, affärer och frisörsalonger öppna i England, med vissa begränsningar. På måndag slopas de flesta kvarvarande virusrestriktionerna.

I april fick pubar, affärer och frisörsalonger öppna i England, med vissa begränsningar. På måndag slopas de flesta kvarvarande virusrestriktionerna.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

England2021-07-18 02:05

I Nederländerna hann nattklubbarna bara hålla öppet i två veckor innan de stängde igen. Malta släpper inte längre in ovaccinerade resenärer. Och Spanien, Grekland och Frankrike finns bland de länder som skärper restriktionerna i ljuset av ökad smittspridning och oro för deltavarianten av coronaviruset.

Mot strömmen går England – trots att smittan ökar. Den senaste två veckorna har Storbritannien registrerat över 30 000 nya fall av covid-19 per dag, de flesta i England.

Ändå tycks regeringen fast besluten om att på måndag lyfta de allra flesta av de pandemirestriktioner som finns kvar i England. Då går landsdelen vidare till fas fyra i sin plan för återöppningen av samhället – i medier ofta kallad "frihetsdagen".

– Vi tycker att det är rätt tillfälle, men det är avgörande att vi gör det försiktigt, sade premiärminister Boris Johnson nyligen.

Fler döda väntas

Alla vuxna i Storbritannien har nu blivit erbjudna minst en första dos av covid-19-vaccinet, uppger landets hälsodepartement. Därmed har landet nått det mål som premiärministern tidigare satt upp, inför att restriktionerna lättas på måndag.

Hittills har 87,8 procent av alla vuxna britter fått minst en första dos, och fler än två av tre har även fått en andra.

Återöppningen var planerad till den 21 juni, men sköts upp på grund av den ökade spridningen av delta. Johnson har medgett att det är oundvikligt att England kommer att få se fler inlagda på sjukhus och fler döda i covid-19 som en konsekvens av öppningen. Smittotoppen väntas i mitten av augusti och hälsoministern har sagt att det finns risk för 100 000 nya virusfall om dagen.

Regeringen anser dock att det är bättre att lätta på restriktionerna nu, eftersom sjukhusen har lägre kapacitet på hösten och vintern. Dessutom pekar Johnson på att många nu är vaccinerade och att ekonomin tar skada om man väntar ännu längre.

– Det är avgörande för Johnson att lyfta restriktionerna så snart som möjligt. Han ville inte införa dem från början, eftersom det går emot hans bild av att vara libertarian och låta människor göra vad de vill, säger Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge, till TT.

– Det finns också politiska skäl. De som stödjer brexit är också emot restriktionerna, så han försöker behålla stödet hos den delen av Konservativa partiet.

"Fungerar inte"

På "frihetsdagen" omvandlas de flesta restriktioner till rekommendationer, bland annat kravet på att bära munskydd och hålla avstånd.

– Premiärministern lägger över ansvaret på befolkningen och organisationerna, vilket är problematiskt eftersom vi har sett att det inte fungerar, säger Barnard.

Och lättnaderna skapar debatt. Två tredjedelar av britterna tycker att åtminstone några restriktioner bör fortsätta att gälla även efter 19 juli, enligt en mätning. Över 1 200 läkare och forskare har i sin tur skrivit under ett öppet brev i vilket de kallar regeringens agerande för "ovetenskapligt" och "oetiskt".

Oron växer också för hur det ska gå för personer som av olika anledningar inte får vaccinera sig eller som löper högre risk att bli smittade på grund av sitt hälsotillstånd. Intresseorganisationer varnar för att utsatta personer inte kommer att känna sig trygga när kravet på att bära munskydd och att hålla avstånd lyfts.

– Att man lyfter restriktionerna är goda nyheter för de unga och för ekonomin. Men det är dåligt för människor som kommer att behöva isolera sig igen och för dem som kommer att dö under de kommande veckorna, säger Barnard.

"Inga experter"

England slopar också en rad regler som har gällt kring servering på barer och restauranger och nattklubbar får öppna för första gången på över ett år.

Samtidigt uppmanar regeringen företag och verksamheter att kräva vaccinintyg eller negativa PCR-test för att gäster ska släppas in på olika platser. Det har kritiserats av den privata sektorn.

– Arbetsgivare är inga experter inom folkhälsa och kan inte veta hur man ska driva en verksamhet när myndigheterna går ut med vilseledande och ibland även motstridiga rekommendationer, säger Claire Walker vid den brittiska handelskammaren till BBC.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson driver på med restriktionslättnaderna.
Den brittiske premiärministern Boris Johnson driver på med restriktionslättnaderna.
Fakta: Restriktioner i England

Efter ett år av nedstängningar kopplade till pandemin har England lättat på sina restriktioner i flera steg.

Det sista steget i planen tas den 19 juli. Då lättas de allra flesta av de kvarvarande restriktionerna och vissa av dem blir i stället rekommendationer. Munskydd kommer att rekommenderas på en del offentliga platser och inomhus där det är mycket folk.

Nattklubbar kommer att få öppna för första gången sedan i mars förra året och begränsningar kring kapacitet tas bort. För ställen med många besökare rekommenderar regeringen vaccinintyg eller negativt PCR-test som krav för att släppas in, men det är inte obligatoriskt.

Källa: BBC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!