Etiopien går till val i brinnande konflikt

Jättelandet Etiopien går till val, ett val som enligt den sittande premiärministern är det första öppna och fria i landet. Men valet bojkottas av flera partier och kommer mitt under brinnande konflikt och svält längst i norr.

Etiopien2021-06-21 04:45

Parlamentsvalet i Etiopien har senarelagts i ungefär en femtedel av landets valkretsar på grund av uppror, etniskt våld och logistiska problem. Där är valdagen i stället planerad till den 6 september.

I det svårt konflikthärjade Tigray har dock inget valdatum fastställts alls. Därifrån har vittnesmål kommit den senaste tiden om massakrer, övergrepp och urskillningslöst dödande. Enligt en färsk analys från FN svälter över 350 000 människor i regionen, och ytterligare flera miljoner riskerar att drabbas av svält.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrade i november i fjol en offensiv mot Tigray efter anklagelser om att partiet Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som styrde delstaten, attackerat arméförläggningar.

Situationen har sedan förvärrats under 2021, då vårdpersonal har vittnat om berättelser om extremt sexuellt våld utfört av soldater från Etiopien och grannlandet Eritrea. Uppgifterna har skakat om bland annat Robert Mardini, generaldirektör för Internationella rödakorskommittén (ICRC).

– Jag har inte hört om så fruktansvärda vittnesmål inom det humanitära området på över två decennier, sade han i en intervju med nyhetsbyrån AFP i våras.

"Grundläggande problem"

Men den svåra konflikten i Tigray och problemen i Etiopien behöver inte påverka den nu sittande premiärministern Abyi Ahmeds trovärdighet som ledare, bedömer konfliktforskaren Redie Bereketeab, som inte anser att landets svårigheter nödvändigtvis kretsar just kring premiärministern eller regeringen.

– Det här är ett grundläggande problem som har funnits i Etiopien i flera år, och som tar flera år att ändra. Valet kommer inte att förändra någonting, men det är ett steg framåt, säger han.

Och trots att Abiy Ahmed har fått skarp kritik för den svåra situationen i framför allt Tigray ser Redie Bereketeab inte att just premiärministern är ansvarig för den.

– Man kan också vända bladet och tänka – är det inte TPLF som har orsakat konflikten? De har styrt landet i 27 år och det är de som har vållat de strukturella allvarliga problem som landet har. Det är de som har börjat konflikten i Tigray, anser Redie Bereketeab.

Nobels fredspris

Premiärministern har tidigare hyllats internationellt för sina reformer i landet, och tog 2019 emot Nobels fredspris. Men hyllningskören har tystnat på grund av situationen i Tigray, och människorättsorganisationer uppger att premiärministern tagit tillbaka vissa av reformerna han tidigare infört. Kritiken verkar dock inte påverka honom och hans medarbetare märkbart.

– Premiärministern måste inte vara älskad i väst, öst, syd eller nord. Det är tillräckligt att han står för Etiopiens folk och landets utveckling, sade hans talesperson för några dagar sedan, rapporterar AFP.

Splittrad opposition

Den troliga valutgången är att Abiy Ahmed och hans parti Etiopiska välståndspartiet (EPP) kommer att ta hem en bekväm valseger och bilda regering.

– Även om det blir så skulle det finnas stora tvivel kring trovärdigheten i processen i många etiopiers ögon, och även internationella observatörer, säger William Davison, Etiopienanalytiker hos tankesmedjan International Crisis Group, till AFP.

Men det finns även möjlighet för oppositionspartier att nå framgångar i valet den här gången, säger Redie Bereketeab. Men eftersom 40 partier har registrerats för att delta i valet kan det bli svårt att hävda sig, då det inte finns någon stark enad front.

– Men jag tror inte att det blir som tidigare att det styrande partiet får 100 procent, det finns andra som har möjlighet att vinna röster.

Fakta: Etiopien

I Afrikas näst folkrikaste land finns många olika folkgrupper. Enligt 2007 års folkräkning består Etiopien av 80 olika folk, varav tio rymmer över en miljon människor vardera. Bland de dominerande grupperna finns oromoer (som premiärminister Abiy Ahmed tillhör), amharer och tigreaner.

Sedan 1995 har Etiopien nio etniskt definierade regioner, eller delstater, med långtgående autonomi. Några domineras tydligt av en folkgrupp, medan "Södra nationernas, nationaliteternas och folkens delstat" officiellt har ett 50-tal olika etniska grupper.

Den federala författning som trädde i kraft 1995 omvandlade Etiopien från en centralstyrd stat till "en mångkulturell federation byggd på etnisk-nationell representation".

Enligt författningen har delstaterna omfattande rätt till självbestämmande, men centralregeringen har rätt att ingripa i delstaternas affärer i frågor som rör säkerhet.

Källor: Landguiden/UI, Encyclopedia Britannica (2012)


Fakta: Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring sex procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner, vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre sedan 2018 och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.

Spänningarna resulterade i november i en fullskalig väpnad konflikt, då federal militär gick in i Tigray för att bekämpa TPLF:s regionala styrkor. Konflikten pågår fortfarande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!