Beskedet kommer bara dagar efter det att rebellgruppen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) deklarerat reträtt från grannregionerna Amhara och Afar i norra Etiopien.
TPLF:s besked har väckt förhoppningar om att samtal för att få ett slut på den årslånga konflikten ska kunna bli av.
"Utnyttja möjlighet"
På fredagen släppte regeringens kommunikationstjänst ett uttalande som sade att federala styrkor hade tagit kontroll över Amhara och Afar.
"Den etiopiska regeringen har beslutat att inte beordra sina styrkor att ytterligare avancera in i Tigray-regionen", heter det i uttalandet som delas på Twitter.
FN-chefen António Guterres välkomnar den etiopiska regeringens tillkännagivande liksom budskapet från TPLF, säger talespersonen Farhan Haq.
"Generalsekreteraren uppmanar parterna att utnyttja denna möjlighet, upphöra med fientligheterna i den årslånga konflikten, vidta alla åtgärder för att säkerställa tillgång till nödvändigt humanitärt bistånd, att utländska soldater drar sig tillbaka och att man tar itu med politiska meningsskiljaktigheter genom en trovärdig och inkluderande nationell dialog", säger Haq i ett uttalande.
Svårtillgängligt
Det tillfälliga uppehållet i striderna kan hjälpa till att sänka tonläget efter månader av strider då båda sidor har påstått stora territoriella vinster.
Vid ett tillfälle hävdade TPLF att de bara var 20 mil från huvudstaden Addis Abeba, vilket väckte oro bland utländska regeringar som uppmanade sina medborgare att lämna landet. Men sedan premiärminister Abiy Ahmed tog sig till fronten förra månaden har regeringen hävdat att de har återtagit en rad nyckelstäder, rapporterar statliga medier.
Men konfliktområdet är svårtillgängligt för observatörer och journalister vilket gör det näst intill omöjligt att verifiera påståenden från slagfältet.
Riskerar svält
Konflikten i Etiopien inleddes i november 2020, då regeringsstyrkor intog Tigray, eftersom TPLF, som styrde regionen, uttalat att man inte längre erkände den etiopiska centralregeringens legitimitet.
I somras återtog TPLF flera fästen i bland annat Tigray, för att sedan röra sig söderut och inleda en offensiv mot regeringsmakten i Addis Abeba.
Grova övergrepp rapporteras ha utförts av samtliga parter i konflikten, på bekostnad av civilbefolkningen.
Dödstalen räknas i tusental, men få oberoende observatörer har kunnat granska det verkliga läget. Omkring 400 000 personer i de norra delarna av landet riskerar svält, och drygt nio miljoner står inför hungersnöd, enligt FN.