Över 5 000 har dött under blockad av Tigray

Blockaden av regionen Tigray i krigets Etiopien har krävt tusentals dödsoffer, uppger den regionala hälsomyndigheten. Röda Korset meddelar att den första transporten sedan september har nått regionens huvudstad.

Förstörelsen är stor i den etiopiska regionen Tigrays huvudstad Mekele, bland annat efter etiopiska bombräder. Men blockaden av Tigray har krävt flera tusen dödsoffer. Arkivbild.

Förstörelsen är stor i den etiopiska regionen Tigrays huvudstad Mekele, bland annat efter etiopiska bombräder. Men blockaden av Tigray har krävt flera tusen dödsoffer. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Etiopien2022-01-27 15:46

Sammanlagt tror den regionala myndigheten – som står i konflikt med centralregeringen i Addis Abeba – att över 5 000 personer har dött under blockaden.

Närmare 1 500 människor har avlidit på grund av undernäring när regionen Tigray har varit isolerad under den pågående konflikten med Etiopiens centralregering. Uppgifterna om dödstal har inte bekräftats av oberoende källor.

Dödsfallen är noterade från juli till oktober i fjol.

Ökande antal dödsoffer

Men uppgifterna kan ändå ge en antydan om de humanitära kostnaderna som striderna i Etiopien orsakat.

– Antalet dödsfall ökar med en alarmerande hastighet, säger chefen för Tigrays hälsomyndighet till den amerikanska nyhetsbyrån AP. Bland dödsorsakerna finns även dödsfall på grund av undermåliga eller gamla läkemedel, eller rabiessmitta.

Beräkningen är den första som gjorts sedan striderna inleddes i november 2020.

Fler än 350 av de som avlidit var unga barn, enligt den regionala myndigheten.

Röda Korset levererar

Regeringen i Addis Abeba har som en del av krigföringen effektivt isolerat stora delar av Tigray. Internationella rödakorskommittén (ICRC) säger att man nu har kunnat leverera en första transport till Tigrays regionala huvudstad Mekele sedan september.

Lasten, som flögs in tidigare i veckan, innehöll främst medicinsk utrustning och nödvändig medicin och ska nu distribueras i Tigray, enligt ICRC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!