Rebeller återtar världsarvsstad i Etiopien

Regimfientliga styrkor i Etiopien har återtagit den historiskt viktiga orten Lalibela på söndagen. Den av Unesco världsarvsklassade staden intogs av regeringsstyrkor knappt två veckor tidigare i de hårda striderna om makten i Etiopien.

Förstörelsen i kriget i Etiopien är omfattande, som i Mekele i Tigrayregionen.

Förstörelsen i kriget i Etiopien är omfattande, som i Mekele i Tigrayregionen.

Foto: AP/TT

Etiopien2021-12-12 16:04

Stridande som tillhör Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) befann sig i centrala delar av staden och inga stridigheter rapporterades, sade en av invånarna på telefon till nyhetsbyrån AFP.

TPLF är ledande inom en samling regeringskritiska grupperingar som utmanar centralmakten och premiärminister Abiy Ahmed.

Lalibela, med drygt 9 000 invånare, är mest känd för sina klippkyrkor från omkring 1100-talet, vars historiska och kulturella värde anses så viktigt att de tagits upp på Unescos världsarvslista.

Men staden ligger också strategiskt viktigt till, norr om huvudstaden Addis Abeba och inte alltför långt borta från den avgörande huvudvägen som leder rakt norrut till Mekele i Tigray och Asmara i Eritrea.

Premiärminister Abiy Ahmed, som tilldelades Nobels fredspris 2019, har tidigare själv tagit sig till fronten för att leda den etiopiska armén i kampen mot styrkor från regionen Tigray.

Konflikten i Etiopien inleddes i november 2020, då regeringsstyrkor intog Tigray. Den tog en helomvändning i somras då TPLF intog flera fästen i bland annat Tigray, för att sedan inleda en offensiv mot regeringsmakten i Addis Abeba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!